ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un videoclip postat în urmă cu o săptămână pe YouTube, intitulat "Apelul tinerilor ruși către popoarele Europei" a provocat un val de simpatie pe rețelele de socializare. În filmulețul de 3 minute, tinerii, care au în fundal Piața Roșie, le vorbesc europenilor despre război și teroare, despre lumea de ieri care e pe cale să se sfârșească din cauza fricii care pune stăpânire pe marile metropole. Dar și despre foste mari imperii care au crezut că sunt veșnice și s-au năruit. 

Rușii fac apel la unitate, cerându-le europenilor care în aceste zile trec prin momente de teroare, să se alieze împotriva aceluiași inamic comun: terorismul.  Într-o lume care a devenit tot mai mică și mai nesigură, singura cale de a birui rămâne unitatea, spun tinerii care au postat acest mesaj.
 
Redăm mai jos mesajul integral:

"Mă adresez celor care trăiesc în Franța, Italia, Spania, Germania, Croația și în restul Europei. Vrea să vorbesc cu voi, așa cum fac rușii - de la inimă la inimă.
O serie de atacuri teroriste au lovit Europa. Frica și sângele au coborât pe Facebook și au ajuns direct la ușile voastre.
Înțeleg durerea, oroarea și confuzia mai bine decât oricine altcineva. Simt panica prin care treceți pentru că străzile orașelor în care v-ați născut nu mai sunt sigure.

Lumea a devenit atât de mică.Nu vă puteți gândi la Europa fără să va gândiți la Africa, nu vă puteți gândi la America fără să va gândiți și la Rusia
Lumea noastră s-a micșorat și acum toți suntem vecini, fie că ne place sau nu.
 
Când terorișii au ocupat școli, spitale și teatre în Rusia, voi ați ieșit în stradă, într-un gest de compasiune, cu lumânări în mâini. Îmi aduc aminte de asta. Astăzi eu sunt cea care aduc flori la Ambasada țării voastre.

Președintele meu v-a avertizat mereu asupra pericolului care amenință  lumea. Dar, de fiecare dată, mass media de la voi spunea "Putin ăsta exagerează. Trupele noastre sunt cele care aduc lunină și prosperitate oamenilor și apără valorile eterne ale democrației și libertății".

Voi ați crezut în mass-media și, în timpul ăsta, noi ne luptam să distugem grupări de militanți prin păduri. Și am început să ne obișnuim cu sentimentul de insecuritate din stradă. Ne obișnuisem cu ideea că există un război al exterminării și că în acest război nu mai există orașe sigure.

Mass-media i-a declarat pe Sadam Hussein și pe Gaddafi inamici. Și amândoi au fost executați, iar voi ați privit.
În locul lor a venit altceva. Ceva nou, cumplit și ciudat, al cărui unic scop de a fi este să moară odată cu voi.
Ați putea spune că sunt cinic și că mă joc cu durerea voastră. Complet fals.
Rusia și rușii s-au aflat în front ani de  zile. Dar inimile noastre nu s-au împietrit și simțim mai bine decât alții durerea prin care treceți.
Vedem că lumea de ieri s-a dus. Această lume a fost distrusă de partenerii voștri, care și-au clădit un paradis din aducerea iadului pe pământurile altora. Distrugând tot ce i-a permis Europei să prospere decenii la rând.

Ce ar trebui să facem?
Cred că ar trebui să ne unim. Poate nu sunt pentru voi cel mai bun vecin, dar eu nu vă arunc orașele în aer și nici nu vă ucid cetățenii.

Priviți în jur: în căutarea toleranței, l-ați pierdut pe Dumnezeu și v-ați pierdut țara.
Trebuie să ne unim! Nu pentru că eu sunt bun, ci pentru că am trăit acest război și înțeleg că nu pot rezista singur.

Să ne amintim de Egipt, Roma, Bizanț. Cei care au trăit în aceste mari imperii, pline de cultură, artă, și meșteșugari ai cuvintelor, credeau că lumea lor va fi veșnică. Dar barbarii au năvălit peste ei și i-au decapitat pe cei care stăpâneau cuvintele.
 
Dacă tu, vecinul meu, nu mă vei auzi, mâine nu voi mai fi nici eu, nici tu.
Hai mai întâi să salvăm lumea și apoi te poți juca cu sancțiunile cât vrei.

Nu mai e nimic de spus, nu mai sunt cuvinte de rostit.
Vecinul meu, hai să mai trăim o zi! Hai, așa cum spunem în Rusia, să le dăm o lecție!"