ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patru dintre statele arabe care au impus o blocadă totală Qatarului au trimis la Doha o listă cu 13 solicitări, pentru a pune capăt crizei diplomatice din regiune.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahrainul, care au încetat legăturile diplomatice cu Qatarul, au trimis vineri o listă cu 13 cereri către Doha pentru a pune capăt crizei.

Printre solicitările celor patru state arabe se numără închiderea postului TV Al Jazeera, reducerea legăturilor cu Iranul, închiderea unei baze militare turce din Qatar și predarea teroriștilor care provin din aceste patru state, informează reuters.com.

Qatarul a primit un termen de zece zile pentru a adopta aceste măsuri. Lista cu cereri a fost predată autorităților de la Doha de către Kuweit, mediatorul crizei.

Doha trebuie, de asemenea, să întrerupă legăturile cu organizațiile teroriste, ideologice și sectare, inclusiv Frăția Musulmană, statul islamic, al-Qaeda, Hezbollah și Jabhat Fateh al Sham, fosta sucursală a al-Qaeda din Siria.

Qatarul a anunțat în repetate rânduri că vrea să negocieze concesii dacă îi este trimisă o listă cu cereri, dar dorește ca țările arabe să ridice blocada care împiedică livrările de alimente și medicamente. Totuși, regimul de la Doha respinge în continuare ideea că susține organizații teroriste.

Pe 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen și Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin finanțarea unor rețele teroriste precum Statul Islamic și Al-Qaida.