ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței din lume, vrea să renunțe la combustibilii fosili și se treacă la energia solară. Până în anul 2040.

Ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali Al-Naimi, a anunțat recent că ţara sa, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, ar putea renunţa total la combustibilii fosili până în anul 2040 şi ar dori să devină o putere globală în domeniul energiei solare şi eoliene, scrie ziarul The Guardian.

Anunţul este cu atât mai uimitor cu cât bogăţia şi influenţa mondială ale Arabiei Saudite se bazează exclusiv pe resursele imense de petrol, iar vocea saudiților împotriva acţiunilor privind încălzirea globală este una dintre cele mai puternice la summiturile organizate de ONU.
 
„În Arabia Saudită, recunoaştem deja faptul că într-o bună zi nu vom mai avea nevoie să folosim combustibilii fosili”, a afirmat Naimi. ”Nu ştiu când se va întâmpla acest lucru  – 2040, 2050 sau după. Aşadar, am demarat un program privind dezvoltarea producţiei de energie solară”, a spus ministrul, adăugând că energia solară va deveni chiar mai economică decât explotarea petrolului.

„Arabia Saudită transmite un semnal foarte important tuturor ţărilor producătoare de petrol şi tuturor companiilor, în sensul că trebuie să înceapă tranziţia spre un alt tip de energie”, a declarat Mark Fulton, fost director de cercetare pe probleme climatice la Deutsche Bank şi consilier al Iniţiativei CTI (de Indentificare a Carbonului).

Oficialul saudit a precizat că energia mondială va fi dominată de combustibilii fosili cel puţin până în anul 2050, iar trecerea la conservarea rezervelor de petrol este un obiectiv major, dar procesul va fi îndelungat.