ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prințul Mohammed bin Salman și-a anunțat intenția de a construi un oraș în întregime nou, denumit „NEOM", pe coasta de nord a țării. Este cel mai recent dintr-o serie de proiecte menite să revitalizeze regatul într-o perioadă de resurse în scădere, relatează Bloomberg.

Potrivit prințului, orașul va funcționa independent de „cadrul guvernamental existent".

Proiectul va fi susținut de fonduri de peste 500 miliarde de dolari din partea guvernului saudit, fondul suveran al țării și investitori locali și internaționali.

Orașul se va axa pe diversificarea focusului economic, nu pe petrol. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol al lumii, însă prăbușirea prețului petrolului a făcut tot mai dificil ca acest stat să-și plătească muncitorii din domeniul petrolier. 

Focusul NEOM va fi pe industria energetică, pe biotehnologie, apă, mâncare și divertisment. 

NEOM va funcționa pe energie regenerabilă 100%. Acest proiect ar putea transforma NEOM în unul dintre cele mai mari orașe din lume care funcționează fără combustibil fosili. În SUA, cel mai mare oraș de acest gen este  Burlington, Vermont, care functioneazță 100% pe energie regenerabilă. De asemenea, orașe din Islanda și Norvegia susțin că sunt foarte aproare de a funcționa și ele la fel.

Suprafața NEOM va fi de 33 de ori mai mare ca cea a New Yorkului, scrie Yahoo Finance.

Orașul va fi construit pe 26.500 de km pătrați în apropierea Mării Roșii, scrie CNN Money.

Prima parte a orașului ar putea fi gata în 2025.

Se va pune mult accent pe tehnologie, vor exista multe drone, iar internetul de mare viteză Wireless va fi gratuit. 

„Toate serviciile în oraș vor fi complet automatizate, scopul fiind acela de a transforma NEOM în cea mai eficientă destinație din lume", a anunțat Saudi Arabia Public Investment Fund.