ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


The JamesTown Foundation dezvăluie într-un amplu material despre intenția Rusiei de a declanșa un război.

Analiștii cred că un război în zona baltică nu pare probabil, Rusia nedorind o confruntarea frontală cu NATO, scrie cuvantul-ortodox, care a tradus materialul din limba rusă. Conform sursei citate, NATO are o superioritate aeriană și navală, iar Rusia are deficiențe în ceea ce privește tehnica modernă de luptă.

Nici o invazie terestră în Siria nu este probabilă, iar singura țintă este Ucraina, după cum spune sursa citată.

"Dupa ce praful s-a asezat, ca o concluzie a exercitiului militar Kavkaz din 5-10 septembrie a.c., Fortele Armate Ruse au intrat intr-o batalie bugetara cu Ministerul de Finante. Cum alegerile pentru Duma erau apropiate ca termen, procesul de schitare a unui buget pentru 2017 a fost amanat, precum si masurile nepopulare de taiere a cheltuielilor si crestere a taxelor pentru a face fata deficitului in crestere. Alegerile probabil nu vor conta prea mult, de vreme ce Duma nu va fi mai mult decat o institutie de fatada sub autoritatea Kremlinului. Insa, acum, unele decizii amanate trebuie luate.

Ministerul de finante ar fi cerut o taiere cu 6% a cheltuielilor cu apararea pentru a putea atinge tinta de 10% reducere per total a cheltuielilor bugetare. Corpul militar a reactionat; o reducere nominala cu 6% ar insemna, de fapt, mult mai mult in ceea ce priveste taierea finantarii inarmarii, din cauza inflatiei. O lipsa de competitiei mai inseamna, de asemenea, ca inflatia din industria militara tinde sa fie mai mare decat nivelul national preconizat. Conform amiralului (r) Vladimir Komoyedov, fost comandand al Flotei Marii Negre si presedintele comitetului de aparare din Duma, "orice taiere a cheltuielilor de aparare este inoportuna si va submina serios securitatea nationala” (Interfax, Sept. 9).

Oficialii au anuntat, initial, ca numarul trupelor ce au luat parte la exercitiul Kavkaz din 2016 a fost de 12 500, insa s-a dovedit ca informatia a fost o pacaleala tipica sovietica EDM, Sept. 8). Pe masura ce masivul exercitiu se desfasura, numarul doi in comandamentul Armatei Ruse, seful Statului Major General si adjunctul ministerului apararii, generalul Valery Gerasimov, a anuntat, brusc, ca numarul real al celor implicati a fost de 120 000. Acest act neasteptat de transparenta ar putea reflecta dorinta armatei de a sublinia necesitatea cheltuielilor masive cu apararea. Numarul a fost confirmat intr-o conferinta tinuta la Ministerul Apararii de catre Gerasimov. Acesta a explicat ca numarul avansat initial, de 12 500, se referea la numarul de oameni implicat in exercitii cu foc armat in perimetrele special desemnate. Au fost folosite 280 tone de munitie si 35000 tone de combustibil in timpul exercitiului (Mil.ru, September 14).

Fortele Aeriene Rusesti s-au desfasurat, de asemenea, masiv, in cadrul Kavkaz, participand cu "100-120 de avioane in zbor simultan”. Avioanele si unitatile anti-aeriene au fost folosite pentru exercitii de respingere a unui atac aerian masiv si un atac cu rachete. Gerasimov a laudat capacitatea Flotei Marii Negre de a distruge potentialul dusman inainte de a pleca din port "iar, in Bosfor, avem capacitati de recunoastere si targetare pe o raza de 500 km, rachete anti-nave cu o raza de actiune de 350 km, precum si submarine cu rachete Kalibr, avioane de atac navale, bombardiere strategice cu rachete si altele”. Conform lui Gerasimov, "dusmanul nu se va apropia niciodata”. (Interfax, Sept. 14).

"Directia strategica sud-vest” este vazuta ca o prioritate de Armata Rusiei, a insistat Gerasimov. O noua divizie motorizata (a 150-a) este formata in Districtul Militar de Sud, alaturi de o noua armata de camp: "acestea sunt inca in formare, dar au participat la Kavkaz 2016”. La exercitiu au fost chemati sa participe 4000 de rezervisti. Dar, spre deosebire de predecesorul sau sovietic, actuala Armata Rusa se pregateste, de fapt, pentru un razboi major de teren fara sa se bazeze pe mobilizarea masiva a rezervistilor, ci utilizand doar fortele armate active.

Gerasimov a spus jurnalistilor ca unitatile combatante de prima linie – asa zisele batalioane tactice – vor fi alcatuite din soldati aflati sub contract pentru a le pregati gradul de disponibilitate, precum si noi unitati logistice speciale de teren.Conform lui Gerasimov, armata rusa alaturi de corpurile de marina si trupele aeropurtate au 66 batalioane tactice – batalioane mecanizate, intarite cu tancuri, arme grele, sisteme de lansare a rachetelor, artilerie, capacitati anti-aeriene, detasamente de geniu, precum si alte auxiliare ce pot fi adaugate in misiuni. Un astfel de batalion poate contine de la 600 la 900 membri. Gerasimov a anuntat ca in urmatoarele luni (pana la finele anului), numarul batalioanelor tactice va fi crescut cu aproape 50%, "pentru a avea doua batalioane in fiecare brigada sau regiment”. Anul viitor va fi operata o noua crestere a batalioanelor tactuice – catre 115, in 2018, la 125.  (Ng.ru, Sept. 15).

Iulie a.c., la summitul de la Varsovia, NATO a decis sa desfasoare patru batalioane tactice in republicele baltice si in Polonia pentru a contracara amenintarea rusa (EDM, iul. 14). Acum, Moscova raspunde desfasurand aproape 100 de batalioane tactice. Daca ceea ce spune Gerasimov este real, pana in ianuarie Moscova va avea capacitatea sa duca un razboi major de teren, putand sa mobilizeze in mai putin de o saptamana de la 150 000 la 200 000 soldati (armata, marina, fortele aeriene, auxiliarele).

Un astfel de razboi in regiunea baltica nu pare probabil – e clar ca Rusia nu e pregatita sau nu vrea sa se confrunte frontal cu NATO. In ciuda superioritatii numerice a batalioanelor tactice, exista deficiente in echipamentele moderne ale Rusiei, de vreme ce programul de inarmare costisitor abia demareaza, in timp ce Vestul are o clara superioritate in aer si pe apa. De asemenea, o incursiune masiva de teren a trupelor ruse in Siria, care sa-l ajute pe presedintele bashar Al-Assad sa castige razboiul civil, nu pare probabila. Ucraina pare a fi singura tinta de razboi viabila pe termen mediu (incepand cu ianuarie) care ar putea justifica aceasta crestere intensa a batalioanelor tactice, desi Gerasimov a subliniat ca "Kavkaz 2016 nu are legatura cu Ucraina”. (Militarynews.ru, September 14).

O forta masiva de 70-80 de batalioane tactice alaturi de fortele separatiste din Donbas ar putea zdrobi armata ucrainiana, punand capat in mod abrupt incercarii Ucrainei de a-si castiga independenta. Kavkaz 2016 ar putea fi un exercitiu de pregatire in eventualitatea in care Vestul ar interveni pentru a salva Ucraina trimitand forte navale si aeriene in regiunea Marii Negre – acestea fiind intampinate si descurajate de Flota Marii Negre si Fortele Aeriene. Pe 9 septembrie, cand Kavkaz se apropia de final, armata rusa a testat o racheta intercontinentala Topol modernizata. Gerasimov a refuzat sa nege sau sa confirme ca testul a facut parte dintr-un posibil scenariu de escaldare nucleara care sa fie repetat in cadrul Kavkaz. (Interfax, September 14)".

Sursa: crestin-ortodox.ro