ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele militare senegaleze au anunțat joi seara că au traversat granița în Gambia pentru a susține învestirea președintelui Adama Barrow, care a câștigat alegerile prezidențiale din 10 decembrie 2016, dar a fost obligat să fugă în Senegal.

Intervenția militară are ca scop eliminarea de la putere a fostului președinte Yahya Jammeh, care a promis că va rămâne în funcție până la noi alegeri și a decretat stare de urgență în Gambia, transmite BBC.

„Am intrat în Gambia”, a declarat colonelul Abdou Ndiaye.

Adama Barrow a fost învestit în urmă cu doar câteva ore ca președinte în incinta ambasadei Gambiei de la Dakar. Însă, învestirea sa ar putea să nu pună capăt incertitudinii politice din mica națiune vest-africană.

„Aceasta este o zi pe care nu o va uita niciodată Gambia”, a declarat Barrow în timpul ceremoniei de învestire, care a avut loc în ambasada gambiană de la Dakar.


Adama Barrow a cerut soldaților gambieni să nu își părăsească barăcile, ori vor fi tratați drept rebeli.

Gambia este împinsă într-o criză politică, socială și economică profundă ca urmare a refuzului președintelui învins de a se retrage de la putere, citând anumite nereguli în desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna decembrie.

 Însă, organizațiile internaționale au concluzionat că alegerile prezidențiale s-au desfășurat într-un mod corect și liber, fiind primele câștigate de un membru al opoziției după puciul militar din 1994, orchestrat de către Jammeh.

Decizia președintelui de a ține cu dinții de putere l-a forțat pe câștigătorul de drept al alegerilor să fugă în Senegal, iar zeci de mii de persoane i-au urmat exemplul și au trecut granița pentru a evita o posibilă criză politică, socială, economică și militară în mica națiune din vestul Africii.

Țările vecine încearcă să obțină sprijinul Națiunilor Unite pentru o intervenție militară, care să-l elimine de la putere pe Yahya Jammeh. Acesta a condus națiunea cu o mână de fier încă de la preluarea puterii în urma puciului militar din 1994.

Comunitatea Economică a Țărilor din Vestul Africii a transmis autorităților senegaleze un mandat pentru o intervenție militară, dar doar ca ultim resort și cu susținerea obligatorie a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

În Gambia, întreaga forță armată este reprezentată de 2.500 de militari, care nu au nicio șansă să învingă o putere regională, ce dorește să intervină doar pentru a-l învesti pe câștigătorul de drept al alegerilor prezidențiale de la Banjul.

Până la 26.000 de cetățeni gambieni, în mare parte femei și copii, au traversat de la începutul săptămânii granița senegaleză, temându-se de izbucnirea violențelor.

Yahya Jammeh a susținut că își va păstra poziția până la noi alegeri prezidențiale. De asemenea, păstrarea puterii prezidențiale îl va scuti de o posibilă inculpare pentru abuzurile comise în timpul guvernării sale de peste două decenii.