ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia este pregătită să trimită trupe terestre în Siria pentru a lupta împotriva combatanților Statului Islamic (SI) dacă va fi nevoie, a declarat prim-ministrul Ahmet Davutoglu, într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera, transmite Reuters.
 
Potrivit șefului guvernului de la Ankara, rezoluțiile Națiunilor Unite oferă Turciei 'legitimitate' de a intra pe teritoriul Siriei pentru a lupta împotriva SI și a altor combatanți, în numele dreptului la autoapărare.

'Dacă trupele terestre vor deveni vitale, le vom trimite. Suntem pregătiți să luăm toate măsurile în interiorul și în afara Turciei pentru a ne apăra', a subliniat Davutoglu, cu câteva ore înainte ca două rachete să lovească miercuri, fără a face victime, orașul Kilis, la frontiera cu Siria, unde 19 persoane au fost ucise în acest an de tiruri repetate de artilerie executate de SI.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a reacționat la acest nou incident, subliniind că Turcia va răspunde oricăror tiruri de rachete trase de SI și avertizând că jihadiștii vor suferi pierderi și mai mari dacă vor continua atacurile.
 
Relațiile dintre Turcia și Siria s-au deteriorat dramatic în ultimii ani, cele două țări fiind odinioară aliate de nădejde. Guvernul de la Ankara și-a susținut public sprijinul pentru rebelii sirieni, care luptă de cinci ani să dărâme de la putere regimul lui Assad. Liderul de la Damasc l-a acuzat în repetate rânduri pe Erdogan că sprijină Frăția Musulmană să preia controlul în Orientul Mijlociu și astfel să-și consolideze propriul viitor politic.