ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conducerea conservatoare a Poloniei a propus un nou concept de apărare a țării, unul care prevede dublarea cheltuielilor pentru apărare și suplimentarea cu peste 100.000 de militari a efectivelor forțelor armate, informează Reuters.

„Conceptul de apărare al Republicii Polone” are ca obiectiv să permită apărarea țării în fața oricărei agresiuni ruse, fără a fi nevoie ca Polonia să aștepte ajutorul aliaților NATO.

„În doar 12 ani, Polonia va fi capabilă să se apere singură cu forțele sale armate”, a afirmat ministrul apărării polonez, Antoni Macierewicz, în prezentarea noii strategii de apărare, în luna mai.

Guvernul de la Varșovia se așteaptă să semneze până la finalul anului un acord în valoare de 7,6 miliarde de dolari cu compania americană Raytheon pentru achiziționarea a opt sisteme de apărare balistică Patriot, dar un oficial apropiat negocierilor a estimat că termenul este nerealist. ''Lipa modernizării armatei este cea mai mare problemă acum'', a spus generalul Waldemar Skrzypczak, care anterior în cursul acestui an a demisionat din funcția de consilier al ministrului apărării polonez.

Printre noile achiziții planificate, Varșovia intenționează să cumpere două escadroane de avioane de vânătoare Lockheed Martin F-35, asta în timp ce România achiziționează mult-mai vechiul model F-16.

Totuși, precizează Reuters, nu toată lumea privește cu ochi buni intențiile de manifestare a suveranității de către Polonia.

„Autosuficiență? Cum? Este absolut nerealist. Chiar vrem să trimitem aliaților noștri din NATO semnalul că nu ne pasă de ei?”, a declarat un oficial guvernamental polonez pentru Reuters.