ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 07.15 Deși inițial se vorbise de 3 atentatori, poliția a anunțat ulterior că există un singur suspect, un germano-iranian în vârstă de 18 ani, care s-a sinucis trăgându-și un glonț în cap. Alerta teroristă a fost ridicată în Munchen iar circulația mijloacelor de transport în comun a fost reluată. Autoritățile fac apel să nu se mai distribuie pe rețelele de socializare imagini cu acțiunile forțelor de intervenție. Șeful Poliției din landul Bavaria a precizat că motivele din spatele atacului nu sunt clare. Autoritățile nu au descoperit deocamdată nicio legătură cu vreo organizației teroristă, dar ancheta este în derulare. Atacul vine la câteva zile după ce un alt adolescent islamist a atacat cu toporul pasagerii unui tren, tot în sudul Germaniei. Cinci persoane au fost atunci rănite, dintre care două grav iar teroristul a fost ucis de forțele de ordine.

ACTUALIZARE 00.15 Bilanț provizoriu - 10 morți (cu tot cu atacatorul) în atacul de la MunchenGermania a activat unitatea antiterorism CSG 9, potrivit DPA. Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcționează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) și telefonul de urgență al oficiului consular +49 1602087789. 
 
Președintele Iohannis a postat un mesaj pe Twitter: "Gândurile mele sunt acum cu familiile și cu cei apropiați victimelor oribilului atac din Munchen. Solidaritate cu Germania!"

ACTUALIZARE 23.10 Poliția vorbește despre o a șaptea persoană decedată, potrivit rt.com.
 
Printre victimele atacurilor armate din Munchen se află și copii, a confirmat Poliția.
 
Poliția le cere șoferilor să evite autostrăzile din jurul orașului.
 
ACTUALIZARE După poliția a făcut apel la populație să nu posteze filmulețe și fotografii despre atacurile de la Munchen pe rețelele sociale, utilizatorii au început să posteze poze cu pisici.
 
ACTUALIZARE Poliția din Munchen spune că în acest moment nu există indicii că atacul din mall ar avea legătură cu islamismul.
 
SKY NEWS: presa locală a anunțat că unul dintre cei trei suspecți căutați din Munchen s-a împușcat în cap.
 
Poliția din Munchen a declarat oficial că cinci persoane au fost ucise, iar alte trei sunt rănite.
 
ACTUALIZARE Gara principală din Munchen a fost evacuată, toate trenurile oprite. Se pare că pe străzi se aud și acum împușcături, potrivit tvr.ro. Cancelarul Angela Merkel a convocat celula de criză.

 
Poliția suspectează un atac terorist în plină desfășurare cu trei atacatori care nu au fost prinși. Orașul este blocat, tot transportul public e oprit. 

ACTUALIZARE  Poliția din Munchen a anunțat că martorii oculari au afirmat că trei persoane înarmate ar fi fost implicate în atacul de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic.

ACTUALIZARE Un nou atac armat ar fi avut loc în stația de metrou Stachus și în Piața cu același nume din Munchen.
 
Mai mulți oameni au murit în urma unui incident armat, produs vineri seară într-un centru comercial din Munchen, potrivit presei germane. 

Potrivit DPA, un purtător de cuvânt al poliției a declarat că în incidentul armat s-ar fi înregistrat răniți și "posibil morți". Conform AFP, care citează o sursă din poliția germană, bilanțul incidentului ar fi de un mort și zece răniți.

Süddeutsche Zeitung (SZ) scrie că mai mulți oameni au fost uciși într-un atac armat și că poliția răspunde printr-o operațiune de amploare.

Conform autorităților, ar fi vorba despre un singur om înarmat implicat în atac.


SZ scrie că angajații din centrul comercial sunt nevoiți să se ascundă în propriile magazine. Mai multe persoane au postat pe social media imagini cu elicoptere ale poliției în zonă, relatează thelocal.de, citat de Agerpres.
 
Conform ziarului Muncher Abendzeitung, zeci de ambulanțe ar fi ajuns la fața locului.