ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:40 Două dintre cele trei persoane de cetățenie română rănite în urma atacului de la Barcelona au fost externate, fiind tratate în regim ambulatoriu, în timp ce a treia se află în stare stabilă, a anunțat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), citând date obținute de Consulatul General al României de la autoritățile spaniole.

MAE menționează într-un comunicat că un român rănit rămâne spitalizat, fiind vizitat de către consulul general al României la Barcelona. Reprezentantul oficiului consular a avut discuții atât cu însoțitorii românului, cât și cu personalul medical, starea clinică a pacientului menținându-se stabilă.

Conform MAE, în vederea consolidării capacității de reacție operativă și de asistență consulară a oficiului consular român din Barcelona, o echipă consulară mobilă având în componență un consul și un funcționar consular din cadrul Consulatului României la Castellon, precum și atașatul pentru afaceri interne din cadrul Ambasadei României la Madrid s-a deplasat la Barcelona în cursul acestei dimineți.

Ministerul reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

MAE informează că celula de criză a ministerului își continuă activitatea, iar Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona sunt pregătite să acorde întreaga asistență consulară posibilă. MAE precizează că la nivelul CCSCRS se efectuează în continuare verificări cu privire la situația cetățenilor români a căror prezență în Barcelona a fost semnalată telefonic de către aparținători.

De asemenea, ministerul reiterează că operațiunea de identificare a victimelor și cetățeniei răniților este un proces complex aflat în desfășurare și că informații actualizate vor fi transmise în funcție de evoluția situației, pe măsura obținerii de date oficiale de la autoritățile locale.

ACTUALIZARE 10:40 Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe situl oficial următorul comunicat: 

Autoritățile spaniole au informat în această dimineață Consulatul General al României la Barcelona că printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a treia victimă de cetățenie română. Potrivit acelorași surse oficiale, și acest cetățean român este spitalizat, stare sa nefiind gravă. Precizăm că operațiunea de identificare a victimelor și cetățeniei răniților este un proces complex aflat în desfășurare, situația fiind una care se schimbă de la un moment la altul. Informații actualizate vor fi transmise pe tot parcursul evoluției situației, pe măsura obținerii de date oficiale de la autoritățile locale.

Menționăm că, în contextul operațiunilor antiteroriste aflate în desfășurare, circulația în regiune și accesul în unitățile publice este momentan restricționat de către autorități.


Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Celula de criză a MAE își continuă activitatea, iar Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona sunt pregătite să acorde întreaga asistență consulară posibilă”.


ACTUALIZARE 08:50 Autoritățile spaniole au anunțat că forțele de poliție au ucis cinci suspecți, care purtau centuri cu explozibil, în orașul Cambrils, pentru a opri un al doilea atac terorist, la doar câteva ore după atentatul de la Barcelona, informează BBC News online.

Șapte persoane, inclusiv un ofițer de poliție, au fost răniți, vineri dimineața, în cursul incidentului de la Cambrils, după ce atacatorii au intrat cu vehiculul într-un grup de persoane.

Presa spaniolă relatează că vehiculul s-a răsturnat, iar atacatorii au fost împușcați de poliție.

Geniștii urmează să detoneze în mod controlat centurile cu explozibil găsite asupra atacatorilor.

Autoritățile spaniole consideră că atacurile teroriste de la Barcelona și Cambrils au legătură cu o deflagrație produsă miercuri după-amiaza într-o clădire din orașul Alcanar, în urma căreia a decedat o persoană.

Josep Lluis Trapero, șeful poliției, a declarat că primele informații indică faptul că locuitorii casei din Alcanar "pregăteau un dispozitiv exploziv".

Poliția a transmis că situația de Cambrils este în acest moment sub control. 
 
În altă ordine de idei, Episcopia Română a Spaniei și Portugaliei a trimis un mesaj de condoleanțe pentru victimele atentatului de la Barcelona.
 
Iată mesajul semnat PS Timotei:
 
Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei a primit cu multă durere vestea despre atentatul terorist care a avut loc astăzi, 17 august 2017, la Barcelona. Ne exprimăm întreaga compasiune și suntem alături de toți cei ce au de suferit de pe urma acestui tragic eveniment, rugând pe Dumnezeu să aibă în pază acest popor atât de ospitalier cu cei străini.

Facem un apel către toți preoții și credincioșii din Spania să pomenească la slujbe și în rugăciune pe cei ce sunt victime nevinovate ale acestui atac terorist. De asemenea, rugăm pe românii care au această posibilitate, să meargă în spitalele din Barcelona și să doneze sânge, răspunzând astfel unui apel al autoritățile medicale locale.
Exprimându-ne solidaritatea cu populația din Barcelona și cu toți cei ce locuiesc în Spania, ne rugăm Domnului Hristos să odihnească în pace sufletele celor decedați și să aducă vindecare celor răniți în atentatul terorist din capitala Cataluniei.


 
ACTUALIZARE 18.08  00:10  Un român a fost rănit în atentatul terorist de la Barcelona, a fost spitalizat, iar starea sa este stabilă, informează Ministerul Afacerilor Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe transmite ca, în urma demersurilor întreprinse sub coordonarea Celulei de criza a MAE, convocată din dispoziția ministrului afacerilor externe, a fost identificat un cetățean român printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona", precizează sursa citată.

Potrivit MAE, reprezentanții Consulatului General al României la Barcelona se vor deplasa la spitalul în care persoana rănită este internată, pentru a acorda asistență consulară.

„Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032", se mai arată în comunicat.
 
 
ACTUALIZARE 23:30 Consulul României la Barcelona, Manuel Pleșa, a declarat că ambasada României face verificări în urma unui mesaj primit, prin care se semnala faptul că un cetățean român ar fi fost rănit în atacul de joi, însă nu i-a fost dezvăluită identitatea.

„Există, neoficial, pentru că înțeleg că persoana a scris câteva rânduri. (...) Cineva a scris că un cetățean român ar fi rănit, dar spune că probabil niște facturi și refuză să își dea datele. (...) Exact așa spune: cetățeanul se află în afara oricărui pericol. Nu a dorit să furnizeze mai multe date de identificare”, a declarat, pentru Mediafax, consulul România la Barcelona Manuel Pleșa.

Până la ora transmiterii acestei știri, nu există informații oficiale din partea autorităților spaniole conform cărora ar exista cetățeni români răniți în atentat. Celula de criză a MAE este în legătură cu autoritățile de la Barcelona, fiind făcute în continuare verificări.
 
ACTUALIZARE 22:30 Președintele Klaus Iohannis condamnă cu fermitate atacul terorist care a avut loc joi în Barcelona.

„Condamn cu fermitate atacul terorist din Barcelona. Transmit condoleanțe familiilor victimelor. Solidaritate cu Spania", a scris Iohannis, pe Twitter. 

Și premierul Mihai Tudose a transmis un mesaj în care și-a exprimat regretul față de tragedia de la Barcelona, precizând că evoluția situației este urmărită „cu foarte mare atenție" de către autoritățile române.

„În aceste momente de grea încercare, ne exprimăm regretul față de tragedia de la Barcelona și urmărim cu foarte mare atenție evoluția situației. La nivelul Ambasadei României la Madrid, a fost instituită o celulă de criză, iar Consulatul General al României la Barcelona este în legătură permanentă cu autoritățile locale. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de cei din Barcelona și familiile lor!", a scris Tudose pe Facebook.
 
Poliția a arestat două persoane în legătură cu atentatul comis la Barcelona, pe celebrul bulevard Las Ramblas, a anunțat joi seară președintele regiunii spaniole Catalonia, relatează The Associated Press.

Carles Puigdemont a revizuit totodată bilanțul victimelor, într-o conferință de presă pe care a susținut-o joi seară.

El a anunțat că s-a confirmat moartea a 12 persoane, iar cel puțin alți 80 de oameni au fost spitalizați, după ce o dubă a intrat în mulțime în zona pietonală a bulevardului.

Ministrul de Interne al regiunii a anunțat anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, că cel puțin 13 persoane au fost ucise în atac.

Primarul Barcelonei Ada Colau a anunțat că un moment de reculegere urmează să aibă loc în principala piață din oraș vineri la prânz, pentru a arăta că "nu ne este frică și că suntem mai uniți ca niciodată”.
 
Rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic a revendicat, joi seară, atentatul comis în orașul spaniol Barcelona, anunță Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

"Autorii atacului de la Barcelona sunt soldați ai Statului Islamic", a transmis agenția AMAQ, aparținând organizației fundamentaliste sunnite.

În urmă cu câteva săptămâni, membri ai rețelei teroriste amenințau că vor comite un atentat în Spania.


 
ACTUALIZARE 21:45 Bilanțul atacului terorist de la Barcelona a crescut la 13 morți și 50 de răniți, a anunțat Poliția catalană, pe Twitter.

Un al doilea vehicul folosit în atentatul de joi de la Barcelona a fost găsit într-o mică localiate, Vic, în Catalonia, au anunțat autoritățile locale pe Twitter, relatează Reuters.

Poliția a izolat zona și inspecta vehiculul, a anunțat Consiliul Municipal.

Presa spaniolă a scris că, pe lângă furgoneta care a intrat în mulțime la Barcelona, o a doua dubă a fost închiriată de atactori ca vehicul de evacuare.

Un suspect în atentatul de la Barcelona a fost arestat, potrivit postului public spaniol de televiziune RTVE, transmite The Associated Press. Poliția nu a confirmat însă această informație.

Potrivit agenției EPA, poliția caută un bărbat pe nume Driss Oukabir, suspectat că a închiriat furgoneta, însă nu este clar dacă este vorba despre persoana arestată.

Conform RTVE, anchetatorii cred că au fost folosite două dube - una în atentat, iar cealaltă în vederea unei evacuări.

Potrivit unui post local, bărbatul arestat s-a baricadat într-un bar, înconjurat de poliție. Postul Tv3 a anunțat că un pașaport spaniol al unei persoane de origine marocană a fost găsit la locul atacului.
 

ACTUALIZARE 21:15 Poliția a anunțat că bilanțul este de cel puțin 13 morți și 50 de persoane au fost rănite. Atacul este un act terorist, a confirmat Poliția catalană. Potrivit cotidianului El Pais, atacatorul este un islamist: Driss O. Niciun cetățean român nu se află printre victimele atentatului, informează Ministerul Afacerilor Externe. La nivelul Ambasadei României de la Madrid a fost instituită o celulă de criză. 
 
ACTUALIZARE 20:45 Cel puțin 13 oameni și-au pierdut viața în urma atentatului de joi, de la Barcelona, transmite din surse ale poliției postul local de radio Cadena Ser, preluat de Reuters. 

MAE transmite că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulara la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535 și +34 934 344 223; apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență.

Cel puțin 13 oameni și-au pierdut viața în urma atentatului de joi, de la Barcelona, transmite din surse ale poliției postul local de radio Cadena Ser, preluat de Reuters. Alte mass media locale, inclusiv ziarul El Pais, afirmă că sunt cel puțin 10 morți. Reuters nu a reușit să obțină o confirmare direct de la o purtătoare de cuvânt a poliției.
 
ACTUALIZARE 20:25 Donald Trump, președintele Statelor Unite, este ținut la curent cu evenimentele produse în orașul Barcelona, anunță Casa Albă.

„Președintele Donald Trump este la curent cu situația din Barcelona și monitorizează situația", a transmis Casa Albă.

Potrivit presei spaniole, Agenția Centrală de Informații (CIA) din SUA avertizase de câteva luni autoritățile spaniole despre riscurile teroriste.

Niciun cetățean român nu se află printre victimele atentatului de la Barcelona, informează Ministerul Afacerilor Externe. La nivelul Ambasadei României de la Madrid a fost instituită o celulă de criză.

„Consulatul General al României la Barcelona are în atenție incidentul produs în zona La Rambla și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a verifica dacă printre victime se înregistrează și cetățeni români. Momentan nu există indicii în acest sens. De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Madrid a fost instituită o celulă de criză”, transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai informează că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.
 
 
ACTUALIZARE 20:10 Administrația regională a anunțat că cel puțin două persoane au fost ucise în atacul terorist de la Barcelona, scrie Le Figaro.
 
Poliția din Barcelona consideră incidentul drept atac terorist, potrivit ziarului El Pais, scrie The Associated Press.

Potrivit autorităților, o dubă a intrat în zona pietonală a bulevardului La Rambla din Barcelona și a lovit pietoni.

El Pais, citând surse pe care nu le identifică, scrie că autorii atacului s-au baricadat într-un bar din apropiere.

Unele publicații au scis că s-au auzit focuri de armă, iar Poliția din Barcelona le-a cerut oamenilor să stea înăuntru și departe de centrul orașului.


ACTUALIZARE 19:45 Atac terorist la Barcelona. O dubă a intrat în mulțime pe strada principală din centrul orașului. Cel puțin cinci persoane au fost rănite

ACTUALIZARE 19:09 Doi atacatori înarmați au luat ostatici mai mulți oameni aflați într-un restaurant din Bercelona
 
 
O dubă a intrat într-un grup de oameni pe bulevardul La Rambla din Barcelona, informează La Vanguardia. 

Forțele de ordine au evacuat zona, iar mai multe ambulanțe au ajuns la fața locului. 

Magazinele din zonă a fost închise, clienții rămânând în interior. 

„Numeroase persoane au fost lovite de un individ cu o autoutilitară, pe Bulevardul La Rambla din Barcelona. Multe persoane au fost rănite", a transmis Poliția regională (Mossos d'Esquadra).

Zeci de ambulanțe și vehicule ale poliției au fost trimise la locul incidentului.

Nu este clar care este motivul pentru care individul a lovit pietonii. Șoferul a fugit, potrivit presei spaniole.
 
 
Știre în curs de actualizare