ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 100 de persoane au fost ucise în explozii care s-au produs orașul Kerman, în sudul Iranului, unde avea loc o ceremonie pentru a marca asasinarea, în 2020, într-un atac american în Irak, a generalului iranian Qassem Soleimani, a anunțat agenția oficială iraniană IRNA.

Bilanțul a ajuns la 103 morți în Iran.

Exploziile au lovit o procesiune cu sute de persoane care se desfășura în apropierea moscheii Saheb al-Zaman din orașul Kerman, potrivit RomaniaTV.  

„Abia acum vorbim serios de extinderea războiului din Gaza. Cel puțin 73 de morți până acum (televiziunea iraniană anunță 103 morți) și 170 răniți în exploziile din Kerman, Iran. La o zi după ce Saleh al Arouri, numărul doi în Hamas, a murit în explozia din Beirut”, a scris col. Daniela Toba, fosta purtatoare de cuvant la STS.

Israelul e pregatit de orice scenariu dupa uciderea nr. 2 din Hamas.

Prima explozie a avut loc la 700 de metri de mormântul lui Soleimani, iar cea de-a doua la un kilometru distanță, în timp ce pelerinii vizitau locul, potrivit IRNA, citată de CNN.

În calitate de comandant al brațului pentru operațiuni externe al Gardienilor Revoluției, Forța Quds, Soleimani a fost un arhitect al politicii iraniene în întreaga regiune. A fost responsabil de misiunile clandestine ale Forței Quds și de furnizarea de îndrumare, finanțare, arme, informații și sprijin logistic pentru guvernele și grupurile armate aliate, inclusiv Hamas și Hezbollah.

Atentatele de la Kerman survin la o zi după ce nr. 2 al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a murit într-o explozie la Beirut, pentru care grupările palestiniene și Hezbollahul libanez au dat vina pe Israel.

Un oficial iranian a descris exploziile ca fiind „atacuri teroriste”, potrivit presei de stat. O înregistrare video care a circulat online pare să arate mai multe cadavre întinse pe pământ. 
Qassem Soleimani, care a fost cândva cel mai important general iranian, a fost asasinat într-un atac cu dronă al SUA,  la 3 ianuarie 2020, în timpul unei vizite pe care o făcea în Irak pentru a se întâlni cu premierul de atunci Adil Abdul-Mahdi. Atacul cu dronă a provocat o criză diplomatică majoră între SUA și Iran, ceea ce a dus la lovituri de ripostă cu rachete împotriva unor baze militare americane din Irak și a împins cele două țări în pragul războiului.