ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul prim-ministru conservator japonez, Shinzo Abe, una dintre personalitățile cele mai influente ale țării sale, a murit după ce a fost împușcat vineri în timpul unui discurs electoral.

Potrivit televiziunii publice NHK, Abe, de 67 de ani, a fost împușcat din spate la numai câteva minute după ce începuse un discurs în orașul Nara, scrie AP.

A fost transportat rapid la spital, dar nu mai respira și inima i se oprise. A fost declarat decedat la scurt timp după ce a ajuns la spital.

Poliția l-a arestat pe prezumptivul trăgător chiar la locul atacului, care a șocat opinia publică din Japonia, considerată una din cele mai sigure țări din lume și care are una din cele mai stricte legislații privind deținerea armelor.

Premierul Fumio Kishida și miniștrii din cabinetul său, aflați de asemenea în campanie, s-au întors de urgență la Tokyo.

Televiziunea NHK a difuzat o înregistrare video tulburătoare a momentului împușcăturii: Abe, îmbrăcat într-un costum bleumarin, vorbea cu pumnul ridicat, când s-au auzit două focuri de armă.

Înregistrarea îl arată apoi pe Abe prăbușit la pământ, însângerat, cu gărzile de corp alergând spre el, în timp ce acesta are mâinile în dreptul pieptului.

Un moment după aceea, gărzile de corp sar asupra unui om în cămașă gri, întins cu fața la pământ pe trotuar. O armă artizanală cu țeavă dublă poate fi văzută la sol.

Poliția din Nara a confirmat arestarea lui Tetsuya Yamagami, de 41, fost militar în trupele de marină, timp de trei ani, în anii 2000.

Shinzo Abe conducea cea mai importantă facțiune a Partidului Liberal Democrat și se afla în campanie electorală înaintea alegerilor din Camera Superioară japoneză de duminică.