ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Libertății din Austria (FPOe, partid naționalist) a contestat la Curtea Constituțională rezultatul scrutinului prezidențial din 22 mai, în care candidatul său Norber Hofer a fost învins de independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, transmit Reuters, DPA și AFP, citând un anunț pe Twitter al Curții Constituționale de la Viena.

'Recurs depus împotriva alegerilor prezidențiale de Heinz-Christian Strache', liderul FPOe, a scris purtătorul de cuvânt al Curții Constituționale, în ultima zi a termenului legal de contestare a rezultatului scrutinului. Potrivit agenției APA, documentul depus de FPOe conține 150 de pagini.

Rezultatul turului secund al prezidențialelor, cel mai strâns din istoria țării, a fost decis de voturile exprimate prin corespondență, numărate în ziua de 23 mai.

Alexander Van der Bellen a câștigat cu un avans de sub un procent, respectiv 30.836 de voturi, și un scor de 50,3%-49,7%.

După numărarea voturilor introduse în urne, Norbert Hofer conducea cu 51,9%, față de 48,1% pentru adversarul său, mai exact un plus de 144.000 de voturi, dar o răsturnare de situație era previzibilă în condițiile în care votul prin corespondență este în mod obișnuit defavorabil Partidului Libertății. În turul decisiv, 16,7% dintre sufragii au fost exprimate prin corespondență.

O victorie a lui Hofer ar fi constituit prima alegere a unui reprezentant al unui partid naționalist la conducerea unui stat din Uniunea Europeană, pe fondul ascensiunii formațiunilor populiste pe continent.

După depunerea contestației, Curtea trebuie să decidă în termen de patru săptămâni dacă îi va da curs sau nu. Așadar, verdictul este așteptat cel târziu pe 6 iulie, cu două zile înaintea ceremoniei de învestire a noului președinte austriac, care îi va succeda actualului șef al statului, Heinz Fischer.

FPOe susține că a identificat numeroase nereguli în procedura de votare, în special în ce privește sufragiile prin corespondență, Strache indicând sâmbătă că ar fi vorba despre mai mult de 30.000 de voturi.

Curtea Constituțională poate decide renumărarea voturilor sau repetarea alegerilor în anumite circumscripții dacă se constată încălcări ale legii și dacă acestea ar fi putut afecta rezultatul general al scrutinului.