ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vaccinurile Covid-19 pot fi prea riscante pentru persoanele în vârstă, fragile și penteru bolnavi în fază terminală, spun autoritățile de reglementare a sănătății din Norvegia, unde 23 de persoane au murit la scurt timp după ce au primit primul vaccin.
 
ACTUALIZARE: S-au adăugat în ultima perioadă șase decese la cele deja cunoscute în Norvegia și astfel a scăzut grupa de vârstă de la 80 la 75 de ani, transmite site-ul Știripesurse.

Potrivit Bangkokpost, declarația publicată la Oslo este cea mai precaută venită din partea unei autorități europene din domeniul sănătății, întrucât țările evaluează efectele secundare ale primelor doze de vaccinare pentru a obține aprobarea.

Oficialii norvegieni au declarat că până acum au fost efectuate autopsii la 13 din 23 de persoane care au murit la scurt timp după ce au primit prima doză de vaccin. Rezultatele au sugerat că reacțiile adverse frecvente ar fi putut contribui la reacții severe la persoanele în vârstă, mult mai fragile, potrivit Agenției Norvegiene pentru Medicamente.
 

„Pentru cei care sunt mai fragili, chiar și efectele secundare relativ ușoare ale vaccinului pot avea consecințe grave”, a declarat vineri Institutul Norvegian de Sănătate Publică. „Pentru cei care au o durată de viață foarte scurtă oricum, beneficiul vaccinului poate fi marginal sau irelevant”.

Recomandarea nu înseamnă că persoanele mai tinere și mai sănătoase ar trebui să evite vaccinarea. Dar este un avertisment a ceea ce trebuie urmărit pe măsură ce țările încep să emită rapoarte de monitorizare a siguranței cu privire la vaccinuri.

Emer Cooke, noul șef al Agenției Europene pentru Medicamente, a declarat că urmărirea siguranței vaccinurilor Covid, în special a celor care se bazează pe tehnologii noi, cum ar fi ARN-ul mesager, ar fi una dintre cele mai mari provocări odată ce vaccinurile vor fi lansate pe scară largă.
 
ACTUALIZARE 18 Ianuarie: Norvegia stabilește că 13 dintre cele 23 de decese raportate au avut legătură cu vaccinul Pfizer, transmite SmartRadio citând NorwayToday.