ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Britanicii au spus DA ieșirii Marii Britanii, bulversând Europa, în mod special Bruxelles-ul. BBC prezintă cele 8 
8 motive pentru care tabăra pro Leave a câștigat în cadrul referendumului istoric de joi.
 
1. Efectul de bumerang al avertismentelor economice privind ieșirea Marii Britanii din UE
Deși au fost bombardați zilnic cu avertismente apocaliptice legate de sărăcia și șomajul care vor lovi UK dacă vor vota pentru Brexit, britanicii nu au fost convinși cu nimic de susținătorii acestei campanii.

2.Reclamele pro-Brexit care susțineau că Marea Britanie dă săptămânal degeaba 350 de milioane de lire Uniunii Europene, bani care ar putea merge către sistemul de sănătate destinat britanicilor și-au atins scopul, devenind un slogan politic de succes, pe care cei din tabăra în favoarea ieșirii din UE l-au înghițit pe nemestecate.
 
3. Nigel Farage, șeful partidului extremist UKIP și unul dintre principalii avocați ai ieșirii din UE, a făcut din imigrație o chestiune de necombătut.

Fluturând zi de zi problema identității naționale și culturale și faptul că Marea Britanie nu are cum să controleze numărul exact al migranților care intră pe teritoriul țării, au fost mesaje care au prins cum nu se putea mai bine în special la persoanele cu venituri mai mici. În plus, tabăra pro Brexit s-a folosit și de posibila aderare a Turciei la blocul comunitar, dar și de actuala criză a refugiaților pe care Bruxelles-ul nu a reușit să o stăpânească.

4. Opinia publică a încetat să mai asculte de premierul David Cameron

Deși a câștigat mai multe alegeri și două referendumuri în ultimii zece ani, anul acesta șansa nu a mai fost de partea lui David Cameron, britanicii alegând să voteze altfel de cum i-a îndemnat șeful guvernului.
Iar prin faptul că a devenit vârf de lance al campaniei teberei pentru rămânerea în UE, Cameron și-a pus în joc reputația politică și personală.
Prin punerea față în față și centrul campaniei rămân și încadrarea deciziei ca o chestiune de încredere , el a mizat viitorul reputația sa politică și personală. Încercând să-i convingă pe britanici să voteze "Remain", pe baza unor reforme pe care cei mai mulți le consideră modeste a fost un pariu pe care l-a pierdut.

5. Laburiștii, fiasco total în conectarea cu alegătorii

Campania anti Brexit a avut nevoie de voturile laburiștilor pentru a câștiga referendumul. Deși liderul laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn a făcut campanie pentru rămânerea în UE, dar nu s-a implicat prea mult, votanții formațiunii au trecut în tabăra pro Brexit.


6. Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, și ministrul britanic al Justiției,  Michael Gove, principalii 
 opozanți ai premierului David Cameron din interiorul Partidului Conservator și avocații cei mai mari ai Brexit-ului.

Gove, considerat unul dintre politicienii cei mai influenți din cabinetul britanic și prieten cu David Cameron, s-a aflat încă de la început în tabăra adversă premierului britanic în dezbaterea rămânerea în interiorul Uniunii Europene. Deși nu are carisma fostului primar al Londrei, Boris Johnson, un avocat înflăcărat al Brexit-ului, afirmațiile lui, precum și ale lui Johnson au cântărit enorm în votul de joi.

7. Alegătorii în vârstă, în număr mult mai mare la votul de joi decât la alegeri sau referendumuri din anii anteriori

8. Europa a fost văzută mereu ca un "străin"

Rrelația Marii Britanii cu Europa nu a fost niciodată simplă și lină.

A fost nevoie de ani buni ca Marea Britanie să se alăture la ceea ce la început se numea Comunitatea Economică Europeană.  Chiar și când decizia rămânerii în CEE a fost supusă la vot, în 1975, mulți au spus DA, deși cu unele regrete și doar din motive economice meschine, scrie BBC.