ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chiar dacă premierul grec, Alexis Tsipras şi a fostul ministru de Finanţe, Yanis Varoufakis, au promis că băncile se deschid astăzi dacă rezultatul referendumul va fi "nu", acest lucru nu s-a întâmplat.

Băncile vor rămâne închise mai multe zile de aici încolo, cel puţin până se ajunge măcar la un nou acord cadru cu creditorii internaţionali.La fel ca săptămână trecută, oamenii pot retrage 60 de euro pe zi de la bancomate. Banca Central Europeană acordă în continuare creditele de urgenţă necesare pentru supravieţuirea la limită a institutelor financiare. Odată cu epuizarea rezervelor, suma care poate fi scoasă zilnic se va reduce probabil la 20 de euro, afirmă observatorii de la Atena. Băncile pot asigura 150 până la 200 de milioane de euro bani lichizi în fiecare zi. Indignarea de săptămâna trecută s-a transformat în resemnare.

Singura speranţă pentru revenirea la normal o constituie reluarea negocierilor cu creditorii externi. Premierul Tsipras s-a asigurat de sprijinul opoziţiei pentru a ajunge cât mai repede la un acord cu grupul ţărilor euro prin care Grecia să rămână în zona monedei unice.

Băncile greceşti au rămas închise toată săptămâna trecută, după eşecul negocierilor asupra unui acord de ajutorare.  Ele urmau să fie redeschise marţi, la 48 de ore după ce grecii au respins prin refrendum, duminică, propuneri ale creditorilor pentru un plan de salvare a ţării.