ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană ia în considerare posibilitatea scoaterii din circulație a bancnotelor de 500 de euro, deoarece aceasta e preferata ”gangsterilor și a grecilor cu bani la ciorap”,  conform unei descrieri făcută de Financial Times.

În multe țări, aceasta este preferata celor care operează cu bani negri, de aceea, potrivit CNBC, era cunoscută drept "bin Laden”. Iar acum, Comisia Europeană promite că va lua măsuri concrete în acest caz.

„Comisia va colabora cu Banca Centrală Europeană, Europol și alte instituții pentru a stabili ce acțiuni sunt necesare în acest sens”, au anunțat oficialii de la Bruxelles.  

Băncile din Marea Britanie au impus să nu mai schimbe această bancnotă în lire, după ce un raport a stabilit că 90% dintre hârtiile de 500 de euro sunt folosite în activități infracționale.

Comisia Europeană vrea să ia masuri concrete, după ce un raport al Europol a arătat că bancnota e folosită pentru finanțarea terorismului.

„Hârtia de 500 de euro este instrumentul financiar favorit al infractorilor pentru stocarea profiturilor obținute din activități ilegale”, se arată în raport.

Țara noastră este și ea menționată în raport.

„Încă din 2010, Europol a început să primească informații privind trimiterea peste frontiere a unor sume mari de bani, transportate fizic din Ucraina, via România și Bulgaria, în Turcia, și declarate oficial. Mari sume în bani gheață tranzitează astfel UE, fiind transportate de un mic grup de ucraineni provenind din același oraș, care călătoresc împreună într-un microbuz.”

Totalul sumelor duse astfel în Turcia din 2008 și până azi ar depăși jumătate de miliard de euro.