ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ordinea în Orientul Mijlociu se reașază cu o incredibilă rapiditate, în răspăr cu interesele Statelor Unite, dar spre satisfacția Chinei și Rusiei.

Siria a fost reprimită duminică în Liga Arabă, punându-se astfel capăt unui lung exil impus la presiunile Washingtonului.

Al Jazeera a notat:

„Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Ligii Arabe au căzut de acord să reacorde Siriei calitatea de membru, după o suspendare de peste 10 ani.

„Miniștrii au votat pentru revenirea Siriei în grup, duminică, la sediul Ligii Arabe din Cairo.”

Și Al Jazeera a adăugat:

„Decizia a fost luată înaintea summit-ului Ligii Arabe care va avea loc în Arabia Saudită, pe 19 mai, și pe fondul normalizării regionale a legăturilor cu Damascul din ultimele săptămâni.”

Semnalul acestei normalizări a fost dat în luna martie, când Arabia Saudită și Siria au anunțat redeschiderea reciprocă a ambasadelor.

Însă marele cutremur care a reașezat radical plăcile tectonice în lumea arabă avusese loc cu două săptămâni înainte: normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran, națiunile exponente ale celor două principale curente rivale din Islam: sunnismul și șiismul.

Siria a fost exclusă din Liga Arabă după ce, în 2011, regimul președintelui Bashar al-Assad a avut îndrăzneala de a se opune valului de revoluții colorate și islamiste iscat de Statele Unite și numit în mod cinic „Primăvara Arabă”.

Washingtonul a folosit atunci influența pe care o avea asupra Arabiei Saudite și a aliatelor acesteia, Emiratele Arabe Unite și Qatar, pentru a exclude Siria din Ligă.

În schimb, în sprijinul lui Assad au sărit Rusia și Iranul, iar Siria a devenit teatrul unui sângeros război civil, în care grupări teroriste sunnite – precum ISIS sau Al-Qaida – au fost folosite de Washington în tentativa de a-l răsturna pe Assad și a sfârteca Siria.

Dar Assad a rezistat. Iar Siria, deși încă parțial ocupată de trupe americane, a rămas întreagă.

Schimbările uluitoare din ultimele săptămâni s-au produs ca urmare a pierderii dramatice de influență în zonă suferite de Statele Unite, al căror rol a fost luat de tandemul China - Rusia.

Nu în ultimul rând, un moment decisiv l-a reprezentat cutremurul de pământ din 6 februarie, care a devastat Turcia și Siria.

Atunci, la presiunea Statelor Unite, țările occidentale au refuzat să ofere Siriei ajutoare umanitare. Au făcut-o, în schimb, țările arabe, Rusia și China.

În aceste condiții, înlocuirea Petro-Dolarului de către Petro-Yuan nu ar mai trebui să mire pe nimeni.