ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 2000 de rebeli sirieni au reintrat in Siria venind din Turcia în ultimele zile.

Înarmați cu tehnică de luptă, ei s-au alăturat rebelilor din zona Alep, cei care se confruntă atât cu trupele guvernamentale cât si cu forțele kurde siriene. Această nouă mișcare tactică relevă importanța deosebită pe care o are regiunea Alep atât pentru Turcia cât și pentru regimul de la Damasc . Și forțele kurde au un interes vital în a-și crea o zonă care ulterior să fie încorporată într-o entitate  cu aspirații de independență.
 
In paralel, kurzii sirieni acuză Turcia că plănuiește o invazie în Siria și dezmint orice implicare în atentatul de la Ankara. Conform revistei germane Der Spiegel, NATO ar fi avertizat Turcia că, dacă ajunge în dificultate cu Rusia în cursul unei operațiuni terestre în Siria, atunci alianța nu va putea să se implice.

Turcia simte acest pericol, al unui stat kurd independent chiar la graniță și din acest motiv este direct interesată ca Alep-ul să nu cada în mâinile lui al-Assad și cu atât mai puțin să fie ocupat de kurzi. De altfel, conform
Observatorului Sirian al drepturilor omului (OSDO),  Turcia a bombardat intens joi seară zone controlate de kurzi în nordul provinciei Alep. Bombardamentele durează de cinci ore și continuau, potrivit ONG-ului.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, a precizat pentru France Presse că bombardamentele vizează bastionul kurd Afrin și nu doar zonele controlate de Forțele democratice siriene (FDS), o coaliție arabo-kurdă dominată de Unitățile de protecție a poporului kurd (YPG).

Sprijinite de raidurile aeriene rusești, FDS au cucerit mai multe localități care erau controlate de rebeli în nordul provinciei Alep, în apropiere de granița cu Turcia.
 
Bătălia pentru Alep este decisivă pentru evoluția războiului sirian iar o victorie a regimului de la Damasc l-ar face pe Bashar al-Assad un element cheie în negocierile care vor urma.