ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La cei 103 de ani pe care îi împlinește anul acesta,  Dobri Dobrev, poate părea, pentru cei care îl zăresc pe străzile orașului Sofia, un cerșetor în haine ponosite, de când lumea, care stă la mila trecătorilor. Nu așa îl consideră bulgarii, care l-au denumit deja „sfântul”, „străinul divin” sau „cerștor pentru Hristos”. Povestea lui a impresionat o lume întreagă, ajungând subiect al unor publicații din toată lumea. În 2013, site-ul bulgar Novinite l-a desemnat, pe baza voturilor oamenilor, Personalitatea Anului.

Trăiește într-o casă parohială aflată la 15 km de Sofia, dar de când se știe, a venit pe jos au cu autobuzul, în capitală.  Pentru a cerși. Trăiește dintr-o pensie de 80 de euro și se hrănește cu alimentele primite de pomană.  Bulgarii care îl cunosc știu că bătrânul Dobri stă mai mult pe lângă Catedrala Sfântul Alexandru Nevski sau pe lângă Biserica Sfinții Chiril și Metodie, ambele aflate în centrul Sofiei.
 
Are în mână o cutie de tablă sau un pahar de plastic, în care trecătorii îi lasă cât îi ține inima. Nu păstrează niciun bănuț pentru el. Toți banii primiți îi dă mai departe bisericilor și, orfelinatelor. „Toți banii pe care îi adună îi dă întotdeauna bisericilor din zonă. Intr-o zi a adus 35.000 de leva, în jur de 18.000 de euro, la Catedrala Nevski și orfelinatelor (în fața fiecărui copil cu care se întâlnește se înclină)", a povestit un reprezentant al unei organizații caritabile din Bulgaria. În rest, pe trecători îi întâmpină zilnic cu același salut: „Bucurați-vă, întru Domnul!” 
 
A devenit atât de iubit și de popular încât mai multe site-uri din Bulgaria, și nu numai, îi cinstesc personalitatea. În 2000, i-a fost dedicat un film documentar, în care spune că „adevărata bunătate este dreaptă”.

„Nepoata mea în varsta de 10 ani a câștigat un concurs literar cu tema «facerea de bine», scriind despre Dobri", spune Ivanka, femeia care vinde lumânări în catedrala Nevski din Sofia. O alta crede că Dumnezeu i-a dat darul clarviziunii:„ I-a spus unei mame unde se află fiica ei care era dispărută".
 
Artiști graffiti au desenat recent o imagine foarte imensă, a bătrănului cu părul alb, care ține în mână o lumânare, pe o clădire cu 10 etaje dintr-un cartier din Sofia.

Un site de internet www.saintdobry.com și două pagini pe Facebook au fost create de fanii lui pentru a-i cinsti  „bunătatea, sinceritatea, puritatea, generozitatea și sfințenia"

Nu se teme de ger, de vreme rea, de ce va mânca. Nu se supără nici când oamenii trec indiferenți pe lângă el, sfidându-l. El nu renunță la misiunea lui nobilă, dorind doar să dăruiască. „Este un om care colecționează virtuți, adună roade pentru viața eternă”, spune secretarul Catedralei Nevski.
 
La început, bătrânul Dobrev a sprijinit material reconstruirea Mănăstirii Eleshnitsa, închinată Maicii Domnului, aflată la numai câțiva kilometri est de Sofia. Întemeiată în anul 1499, mănăstirea a fost distrusa în anul 1793, dar nu a reușit să își revină decît după anul 2000, când biserica acesteia a fost reparată.  
 
Asta face de ani de zile și continuă să o facă, deși anii îl împovărează tot mai mult. Se știu foarte puține despre trecutul său. Doar că s-a născut în vara lui 2014 și că și-a pierdut parțial auzul într-unul din bombardamentele asupra Sofiei, in cel de-al doilea Război Mondial.
 
Mesajul său? Puternic și esențial, ca bucata de lemn pe care doarme: „Nu trebuie să furi, sa minți, să comiți adulter. Trebuie să îi iubești pe ceilalți așa cum Dumnezeu ne iubește pe noi”.