ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alegerile din Olanda au adus în prim-plan partidul DENK, islamist, formațiunea reușind să intre în Parlament, cu trei mandate. Olanda nu este singura țară europeană în care și-au făcut loc partide de inspirație islamică. În Belgia vine din urmă partidul „Islam”, care vrea să impună Sharia, iar în Franța se simte la fel de bine Uniunea Musulmanilor Democrați din Franța.

În prezent, în Europa există 11 partide ai căror fondatori și membri sunt musulmani. Dacă în Grecia și Bulgaria aceste formațiuni au reușit să se constituie în special din rândul minorităților turce și musulmane din aceste două state, în țări ca Olanda, Franța sau Asutria partidele de sorginte islamistă au apărut ca alternativă la creșterea islamofobiei în rândul cetățenilor. 

Belgistan sau Eurabia? S-au întrebat cei care denunță politica ușilor deschise pentru imigranții din Orientul Mijlociu, mai ales după valul de atentate care au însângerat Franța, Belgia, Germania și, recent, Marea Britanie.

Belgia a devenit deja cunoscută ca raiul imigranților, cu de-acum celebrul cartier Molenbeek, pepinieră pentru jihadismul islamic. Și ca nimeni să nu se poată plânge, în Belgia a luat naștere și un partid de inspirație islamică. Se numește chiar așa, „Islam” și vrea să impună Sharia. Faptul că la alegerile din 2014 nu a reușit să aducă în Parlament nici măcar un reprezentant rămâne un fapt secundar. Formațiunea a reușit, totuși, să obțină peste 13.000 de voturi, după ce, la alegerile locale din 2012 a obținut doi consilieri locali, unul chiar pentru suburbia bruxelleză Molenbeek.  Redouane Ahrouch, căci despre el este vorba, nu a schițat nici cel mai mic gest de condamnare a atacului de anul trecut, de la Bruxelles. În schimb, după ce s-a văzut ales afirma: „Trebuie să sensibilizăm oamenii, să ii facem să înțeleagă că este în avantajul lor să fie islamiști și să aibă legea islamică”.

În Franța super laicizată, care scoate statuile Fecioarei Maria din parcuri, și-a făcut apariția un partid de inspirație islamică numit Uniunea Musulmanilor Democrați din Franța (UDMF). A fost fondat în 2012 de Najib Azergui, are peste 8000 de membri, dar un singur reprezentant ales în localitatea Bobigny (Seine-St-Denis). Formațiunea se mândrește că, deși nu are fonduri mari și nici prea mulți membri, a reușit să obțină procente bune la ultimele alegeri. Și speră că va avea șanse și mai mari la alegerile din acest an.
 
După cum a declarat Najib Azergui pentru site-ul italian Linkiesta.it, „islamul a fost folosit să atragă voturi, mai ales de partidele de extrema dreaptă. Era, deci, necesară o luare de poziție, critică, vizavi de ceea ce, în opinia noastră, este deriva laicismului și spiritului republican”.

Tot în Franța există și Partidul Egalității și Justiției (PEJ), înființat la initiativa asociațiilor turce și musulmane din Franța, care își propune să lupte pentru drepturile musulmanilor care se simt discriminați.

Cu cele 1,9 milioane de musulmani care trăiesc în Spania, nu putea lipsi o formațiune de inspirație islamică ce vrea să mizeze pe voturile lor. De ani buni, în peninsula iberică este activ  Partido Renacimiento y Union de Espana (Prune), care mizează pe voturile musulmanilor din Andalusia. Are sedii și la Madrid, Valencia, Ceuta  și Melilla. Partidul recunoaște că luptă pentru ca islamul să fie considerat „factor determinant pentru regenerarea morală și etică a societății spaniole”.

În Olanda prinde forță, așa cum s-a văzut la algerile de acum câteva zile, partidul DENK, care înseamnă „Gândește”. A fost înființat în 2015 de doi deputați turci,  Tunahan Kuzu și  Selçuk Öztürk, supărați că partidul din care proveneau nu susținea destul politica integrării imigrantilor în societatea olandeză. DENK susține că nu există terorism islamic și luptă pentru crearea unei „Poliții a rasismului” și a înființării unui Registru al rasismului, in care să fie taxați toți cei care în discursurile lor atacă musulmanii și religia lor.

În Anglia multicultrală, „Islamic Party of Britain” a încetat să mai existe ca partid politic, după 17 ani de activitate, timp în care nu a reușit să câștige voturi semnificative.

Din  2007, asociația Finnish Islamic Party încearcă să se facă recunoscută ca partid în Finlanda. În programul său politic, se spune că „islamul este atât o religie, cât și o ideologie politică”, și prevede, printre altele, interzicerea alcoolului și introducerea în școli a învățării Coranului, în locul orelor de muzică.

Austria are și ea un partid de sorginte islamică, Noua Mișcare pentru Viitor  (NBZ), fondată de turci, ca reacție la declarațiile anti islam ale guvernanților. Scopul formațiunii, care a luat naștere în 2016, este de a face auzită în politica din Austria vocea turcilor.