ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Bulgară sprijină eforturile statului și îi roagă pe credincioși să stea acasă, dar nu va închide publicului slujbele și nici nu va schimba procedura de împărtășire, anunță un comunicat al Sfântului Sinod publicat pe siteul oficial.

Luni, 30 martie, a avut loc o întâlnire între PF Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei și o delegație a Guvernului de la Sofia, condusă de către Vice Prim-Ministrul Tomislav Doncev, pe tema măsurilor pe care Biserica din țara vecină le poate lua pe tema coronavirusului.

Astfel, s-a convenit ca Biserica să susțină acțiunile statului pentru combaterea noii epidemii, dar în același timp va menține bisericile deschise pentru slujbe. Mirenii care vor veni la biserică sunt îndemnați să poarte măști de protecție și să păstreze o distanță de siguranță față de ceilalți.


De asemenea, Biserica Bulgară va dezinfecta lăcașele de cult regulat, inclusiv icoanele, carpetele sau scaunele, dacă există.  Personalul neclerical din Biserică va purta echipament de protecție: măști, mănuși și dezinfectanți.

Preoții care remarcă cele mai mici semne de disconfort sanitar trebuie să renunțe momentan la slujire și să anunțe Episcopul locului.

Slujba Botezului și a Cununiei vor fi săvârșite în continuare, dar cu un număr limitat de persoane, în funcție de recomandările autorităților.

Sfântul Sinod îndeamnă credincioșii la sporirea rugăciunii, la intensificarea postului și a pocăinței și își exprimă recunoștința pentru lucrătorii din sistemul public care muncesc pentru sănătatea publică.


Biserica Ortodoxă Bulgară se alătură Bisericilor Serbiei, Ucrainei, Rusiei și Georgiei care își păstrează deschise bisericile pentru public, chiar dacă există unele restricții. În Biserica Greacă și în cea Română nu mai sunt permise slujbele cu public, cu mențiunea că în Patriarhia Română se continuă totuși Sfânta Liturghie doar cu clerici.