ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia ar putea organiza un referendum asupra oportunității de a continua sau nu procesul de aderare la Uniunea Europeană, după același model precum consultarea ce are loc în Marea Britanie.

"Putem să ne ridicăm și să consultăm poporul, în același mod ca britanicii", a declarat șeful statului turc, într-un discurs pronunțat miercuri seara, potrivit agenției de știri Anadolu.

"Vom întreba: "Trebuie să continuăm negocierile cu Uniunea Europeană sau să le punem capăt?", a afirmat liderul turc, acuzând UE că nu vrea în rândurile sale Turcia pentru că este o "țară majoritar musulmană".

"De ce trenați atât de mult?", a întrebat el, adresându-se UE, exprimând astfel frustrarea Ankarei față de procesul împotmolit de ani de zile.

Turcia și-a depus candidatura în 1987 și negociază din 2005 aderarea la UE, dar dosarul său este afectat de o serie de probleme spinoase și de lipsa de entuziasm a țărilor-cheie din Europa.

Recent, camera superioară a parlamentului elvețian a votat pentru retragerea cererii Elveției de aderare la Uniunea Europeană. Elvețienii au respins printr-un referendum din 2001 începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Totuși, Elveția a aderat la spațiul de liberă circulație Schengen și a încheiat cu UE mai multe acorduri bilaterale pentru liberalizarea comerțului.