ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turiștii care vor dori să își facă selfie-uri în fața unor monumente istorice din țările UE ar putea risca amenzi usturătoare. La Bruxelles se pregătește pedepsirea celor care vor să se fotografieze în fața unor monumente celebre ca Tour Eiffel sau Fontana di Trevi.
 
Sute de mii de turiști din toată lumea ajung zilnic în diverse orașe europene, unde sunt atrași de monumente, statui sau catedrale. Și în fața cărora se înghesuiesc să își facă fotografii cu smartphon-urile.
 
Funcționarii de la Bruxelles au analizat acest fenomen și au ajuns la concluzia că ar fi bine dacă ar restricționa dreptul oamenilor de a se fotografia, de exemplu, în fața Tour Eiffel din Paris sau lângă celebra Fontana di Trevi din Roma.
 
Directiva UE ar viza în special fotografiile comerciale. Dar mulți se tem că aceste interdicții vor lovi în primul rând în turiști, care vor fi astfel obligați să plătească o amendă. Sau chiar să riște sancțiuni penale în cazul postării acestor fotografii pe rețelele de socializare, relateaza Daily Mail.
 
Argumentul adus de funcționarii de la Bruxelles în sprijinul reglementării este acela că pozele sunt o încălcare a drepturilor de autor. Fotografiile în sine nu ar fi problema, insă publicarea lor pe Facebook sau Twitter, da, intrucât nu se respectă legea copyright-ului.

Asociația fotografilor, Freelens, este indignată de acest demers, pe care îl consideră o încălcare a drepturilor omului.