ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înscăunat și uns de presă, nu de rezultate oficiale, candidatul democrat Joe Biden are  suficiente motive să nu respire ușurat. Chiar dacă se vede deja în Biroul Oval, își anunță echipa și plănuiește strategii anti-pandemie, Joe Biden știe că mai e mult până departe. Donald Trump a anunțat deja că, imediat cum se vor încheia alegerile, avocații lui vor contesta scrutinul, mai ales pe cel din Pennsylvania. Un lucru este cert: indiferent cine câștigă, își va prelua funcția abia pe 20 ianuarie anul viitor. Până atunci, Trump are tot timpul pentru contestații.

Aici trebuie amintit faptul că cea mai lungă așteptare recentă a fost înregistrată la alegerile din 2000, când americanii au stat cu sufletul la gură timp de 35 de zile pentru a afla viitorul președinte, conform EconomicTimes.

În 2000, victoria lui George W. Bush a fost decisă, pentru prima data în istoria SUA, de Curtea Supremă.

În ziua alegerilor, 7 noiembrie, democratul Al Gore a câștigat votul popular, dar cursa a fost mult prea strânsă în colegiul electoral. Cursa electorală s-a rezumat în final la statul Florida și la cele 25 de voturi pe care le deținea atunci candidatul democrat.

Cursa a fost suficient de strânsă încât să determine renumărarea voturilor în Florida. În final, republicanul Bush a câștigat Florida la o diferență de numai 537 de voturi, iar alegerile au fost câștigate cu 271 de voturi electorale, doar unul în plus față de marja minimă.

Conflictul a fost soluționat de Curtea Supremă a Statelor Unite la data de 12 decembrie, când jurații au decis că Bush va fi următorul președinte al Statelor Unite. Pe 18 decembrie, Bush era ales al 43-lea președinte american.

Deși alegerile din 2000 au rămas în istoria Statelor Unite drept cea mai strânsă cursă pentru Casa Albă,  cea mai lungă așteptare a fost înregistrată în anul 1876.

Victoria republicanul Rutherford Hayes în fața democratului Samuel Tilden a fost anunțată după aproape 4 luni, în data de 2 martie 1877, la doar câteva zile înainte de ceremonia de învestire în funcție.