ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea rusească privind „propaganda gay” este discriminatorie și încurajează homofobia, a decis, marți, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, citată de BBC News.

Judecătorii de la Strasbourg au decis că Rusia a luat decizii discriminatorii față de trei activiști homosexuali care s-au opus legii care interzicea promovarea homosexualității în rândul persoanelor sub 18 ani.

Această lege, care pedepsește „promovarea relațiilor sexuale netradiționale în fața minorilor”, a „întărit stigmatizarea” homosexualilor și „a încurajat homofobia, care este incompatibilă cu valorile unei societăți democratice”, au apreciat magistrații europeni.

Legea care a fost adoptată în 2013 presupune ca persoanele care promovează comportamentul homosexual în rândul minorilor vor primi amenzi de până la 5.000 de ruble (67 de euro, 85 de dolari), iar instituțiile precum companiile sau școlile sunt amendate cu sume de zece ori mai mari.

Homosexualitatea a fost dezincriminată în Rusia în 1993. Curtea Europeană a decis că această lege încalcă articolul 10 – libertatea de exprimare și articolul 14 – interzicerea discriminării, din Convenția Europeană privind Drepturile Omului.

Cei trei activiști au fost amendați între 2009 și 2012 în fața unei școli primare din localitatea Ryazan, în fața unei biblioteci pentru copii în Archangel și în fața unei clădiri administrative din Sankt Petersburg.

În urma deciziei Curții, Rusia trebuie să le plătească celor trei activiști daune.

Rusia a anunțat marți că va face recurs la decizia CEDO. „Ministerul Justiției rus și-a exprimat dezaprobarea față de concluziile Curții Europene”, se arată într-un comunicat al ministerului, care precizează că recursul va fi pregătit în trei luni.

Ministru Justiției din Rusia a explicat faptul că această lege este făcută „exclusiv pentru protejarea moralității și sănătății copiilor”.

Vitaly Milonov, membru al partidului Rusia Unită, a declarat pentru BBC Rusia că această decizie este „antinațională”.

„Este absolut dăunător, iar cei care au stabilit această decizie sunt dușmani ai Europei", a mai precizat acesta.