ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană pregatește cel mai mare transfer de suveranitate de la înființarea blocului comunitar: o poliție subordonată direct Bruxelles-ului, care va interveni la frontierele externe ale UE, indiferent dacă statul respectiv este sau nu de acord. Noua poliție, pe cara Franța și Germania vor să o impună și statelor care sunt  sau nu de acord, va înlcui actuala Frontex.

Propunerea va fi făcută oficială de Comisia Europeană marțea viitoare, iar șefii de state și de guverne din UE o vor discuta cu ocazia reuniunii de la Bruxelles, care va avea loc joi și vineri. Dar, notează Financial Times, care face aceste dezvăluiri, propunerea nu va fi lipsită de controverse.
 
Potrivit FT, proiectul prevede că ultimul cuvânt asupra înființării noii forțe de poliție îl va avea Comisia Europeană, indiferent de refuzul unora dintre statele UE.

Noua structură urmează să fie alcătuită din forțe terestre și navale și va  acționa numai prin decizia Comisiei Europene. 

Altă precizare care provoacă deja nemulțumirile unor state este că niciun membru nu are drept de veto la decizia de a interveni la o anumită graniță. 

Germania și Franța sunt statele care au promovat intens această nouă structură. Francois  Hollande și Angela Merkel l-au avertizat pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că supraviețuirea zonei Schengen va depinde de crearea unei forțe rapide de trimitere la frontierele externe, capabilă să sigileze granițele cele mai ușor de trecut. 
 
Afluxul uriaș de imigranți, faptul că au pătruns extrem de ușor în spațiul Schengen a dus la această măsură care permite oficialilor de la Bruxelles sa intervină direct la granița oricărui stat în situații care implica securitatea UE.

Agenția Frontex, care avea până acum ca misiune protecția frontierelor externe ale UE, a luat parte la mai multe operațiuni navale — "Triton" în Italia, "Poseidon" în Grecia — pentru a salva migranții din apele mării.