ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Securitatea din fosta Cehoslovacie, StB, l-a spionat pe președintele ales al SUA, Donald Trump, și pe prima sa soție, Ivana, născută la Zlin, în Moravia din actuala Republică Cehă. Operațiunea de spionaj s-a desfășurat în anii 70, 80.

Informația, care apare în dosarele securității fostei Cehoslovacii, a fost dezvăluită de  cotidianul german Bild și o televiziune cehă, care au publicat documente inedite, scrie ziarul italian Il Giornale.
Conform unui raport top secret, securitatea a adunat date privind actul de căsătorie al cuplului Trump, in care se stipula că magnatul american dorește să aibă trei fii și că se obligă să îi plătească Ivanei Trump un milion de dolari, in cazul unui divorț.
 
De asemenea, în raportul securității se vorbește despre faptul că Donald Trump avea "relații personale cu președinții americani" și că a sa companie ar fi fost scutită de la plata taxelor pe o perioadă de 30 de ani.

Dorea să candideze la președinție din anii 80

Cel mai interesant element din raport este informația conform căreia, în anul 1988, Trump și-ar fi manifestat dorința de a candida la președinția SUA și că ar fi intenționat să intre în cursă la alegerile din 1996, "cu foarte mari șanse de a câștiga".
În paralel, serviciile secrete cehoslovace au spionat intens legăturile Ivanei Trump cu tatăl ei,Miloš Zelníček, care trăia în Cehoslovacia comunistă, intereceptând toate convorbirile telefonice și corespondența dintre cei doi. De asemenea, copiii cuplului Trump au fost monitorizați de securitate când au venit în Cehoslovacia pentru a-și vizita bunicul, notează The Guardian. Care amintește că, într-un jurnal, Miloš Zelníček a consemnat faptul că "orice pas greșit al Ivanei ar fi avut consecințe imprevizibile pentru poziția soțului ei, care dorea să candideze la președinția SUA în 1996.

Notă informativă

Un  agent al StB, un anume "A-Jarda”, a mers în anii 80 în SUA pentru a-l spiona direct pe Trump. Într-una din notele informative, datată 10 octombrie 1989, acesta raporta o vizită a magnatului american organizată de o cooperativă de producție agricolă cehoslovacă, după care actualul președinte ales al SUA a fost invitat de gazdele sale să viziteze orașul Slušovice.
Detalii, ulterioare, ale acestei ample operațiuni de spionaj, care s-a întins pe ani buni, se află în arhivele secrete ale fostei securități cehoslovace.