ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:00 Mii de persoane au manifestat sâmbătă la mijlocul zilei la Madrid pentru menținerea Cataloniei în componența Spaniei, la o zi după ce parlamentul catalan a votat o declarație de independență care constituie o provocare fără precedent în ultimii 40 de ani la adresa statului spaniol, relatează AFP, citată de Agerpres.
 
"Puigdemont, la închisoare!", "Ceea ce s-a întâmplat în Catalonia este o rușine", susțineau cele câteva mii de persoane adunate în Plaza de Colon, numită astfel în cinstea navigatorului spaniol Cristofor Columb și simbol al grandorii Spaniei.

Totodată, unii dintre manifestanți au denunțat convocarea alegerilor de către guvernul central al lui Mariano Rajoy, care a dizolvat vineri parlamentul catalan dominat de secesioniști și l-a destituit pe premierul separatist al regiunii, Carles Puigdemont. 
 
ACTUALIZARE 28.10/ 15:16 Vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, va conduce regiunea Catalonia ca urmare a deciziei Guvernului spaniol de destituire a executivului regional și de punere în aplicare a articolului 155 din Constituție, relatează El Mundo, potrivit news.ro.
În Monitorul Oficial al Spaniei a fost publicată, sâmbătă, decizia conform căreia premierul spaniol Mariano Rajoy își asumă atribuțiile și competențele de conducător al regiunii Catalonia. Însă nu Rajoy va fi cel care va conduce regiunea, ci vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria, se arată în decizia data publicității sâmbătă.

"Conform articolului 20 al legii 50/1997, premierul îi delegă vicepremierului funcțiile atribuite prin articolul 3 al decretului”, se precizează în decizie, conform El Mundo.
 
ACTUALIZARE 22:00 Consiliul de Miniștri al Spaniei a aprobat vineri dizolvarea Parlamentului catalan și convocarea de alegeri în regiunea Catalonia pentru data de 21 decembrie, a anunțat șeful executivului de la Madrid, Mariano Rajoy, transmite EFE, preluată de Agerpres. Întreg guvernul catalan va fi de asemenea demis, a spus Rajoy, citat de dpa, anunțând măsurile adoptate împotriva conducerii regiunii secesioniste.

ACTUALIZARE 18:54 Președintele Consiliul European, Donald Tusk, a precizat, după ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat o moțiune prin care înființează Republica catalană, că pentru Uniunea Europeană nu se schimbă nimic, iar Spania rămâne singurul interlocutor în UE.

”Pentru Uniunea Europeană nimic nu se schimbă. Spania rămâne singurul nostru interlocutor și sper că Guvernul spaniol va favoriza forța argumentelor, nu argumentul forței”, a scris Donald Tusk pe pagina sa de Facebook.
 
Știrea inițială

Catalonia a început așa-numitul proces constitutiv de separare de Spania. Vineri după-amiază s-a votat în Parlamentul regional o moțiune în acest sens, în absența opoziției unioniste. La scurt timp, 214 senatori au votat pentru activarea art. 155 din Constituția Spaniei, care oferă puteri nelimitate guvernului de la Madrid pentru restabilirea ordinii constituționale în Catalonia.  Reacția Madridului a  fost una fulger: Senatul Spaniei a aprobat propunerea de preluare a controlului asupra Cataloniei,

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un „stat independent care ia forma unei republici”, transmit agențiile internaționale de presă.

Potrivit euronews.com, independența a fost votată cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două voturi au fost date „în alb”,  a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri. Rezoluția a fost înaintată de deputați ai formațiunilor Junts pel Si (Uniți pentru Da) și CUP, partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont, care împreună au o majoritate în parlamentul regional, și prevede 'constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic și social'. 

Mii de persoane care s-au adunat în fața sediului Parlamentului catalan, în semn de suținere față de independență, au izbuncit în urale și au dansat după ce Legislativul a adoptat rezoliția prin care spune că vrea să înființeze o Republică independentă catalană. 

Premierul spaniol: Vom restabili legalitatea în Catalonia

„Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia„, a scris vineri pe Twitter premierul spaniol Mariano Rajoy, imediat după ce parlamentul regional al Cataloniei a votat declararea unilaterală a independenței acestei regiuni, transmite AFP.

În acest timp, în Senatul spaniol continuă dezbaterile în urma cărora Rajoy așteaptă să fie autorizat să activeze articolul 155 din Constituție, în virtutea căruia autonomia Cataloniei va fi suspendată, iar liderul catalan Carles Puigdemont va fi destituit împreună cu întregul său guvern regional.

Liderul catalan Carles Puigdemont a anunțat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole, în virtutea referendmului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol.

Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunțe explicit la autoproclamarea independenței, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituția Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.