ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Catalonia va organiza un referendum privind independența de Spania pe 1 octombrie, a declarat liderul regiunii.

"Întrebarea va fi: ’Vreți să devină Catalonia un stat independent, sub forma unei republici?’”, a precizat președintele Guvernului catalan, Carles Puigdemont.

Tentative secesioniste precedente ale Cataloniei, o regiune bogată cu populație numeroasă, a cărei capitală este Barcelona, au fost blocate de Guvernul conservator spaniol și de Curtea Constituțională.

Cei care doresc ruperea de Spania au organizat un vot simbolic în 2014, la câteva luni după ce scoțienii au votat pentru rămânerea în Marea Britanie. Aproximativ două milioane de oameni au votat în favoarea secesiunii, deși rata de participare a fost relativ scăzută. Scrutinul nu a avut, însă, nicio valoare legală.

Deocamdată nu este clar cât de departe vor merge luptele dintre Guvernul regional catalan și cel de la Madrid. În baza Articolul 155 din Constituția Spaniei, Madridul are puterea de a interveni direct în funcționarea Guvernului regional de la Barcelona și îl poate obliga să renunțe la vot. Acest lucru poate implica trimiterea poliției sau suspendarea autorității Guvernului regional.