ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Alexis Tsipras și președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-au întâlnit la Atena, acolo unde pe ordinea de zi au figurat mai multe subiecte: cooperarea economică, energia, situația din estul Mediteranei, relațiile Rusiei cu UE și NATO.

Știrea lansată de agenția Reuters și preluată de presa din România spune că Vladimir Putin a lansat un avertisment dur la adresa României și Poloniei, care s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor rusești din moment ce găzduiesc elemente ale scutului anti-rachetă american, considerat de Moscova o amenințare la adresa securității sale.

Doar că ce declară președintele Rusiei acum nu e nici o noutate, este doar probabil o recapitulare a situației făcută de conducătorul armatei rusești, cel mai probabil răspunzând unei intrebari.

Liderul de la Kremlin consideră explicațiile aliaților cu privire la protecția împotriva Iranului lipsite de sens din moment ce a fost semnat un tratat internațional menit să stopeze programul nuclear iranian. În plus, mai susține Putin, din punctele din care se află scutul, rachetele vor putea atinge, fără probleme, orașe din Rusia.

”Ei spun că acest proiect a fost necesar pentru a se apăra de o un eventual atac al Iranului, însă acest lucru nu are niciun sens pentru că s-a ajuns la o înțelegere internațională privind încetarea programului nuclear de la Teheran. Rachetele care vor forma acest scut pot ajunge cu ușurință în orașele din Rusia”, spune Putin.

În Ekathimerini nu se scrie nimic despre amenințarea la care au făcut referire cei de la Reuters, ci sub titlul "Putin si Tsipras caută să profite din legăturile istorice” aflăm pe rând că:

    - Rusia și Grecia caută să își întărească legăturile economice
    - de interes pentru ruși ar fi comerțul, investițiile și energia
    - Rusia vrea să cumpere o companie feroviară grecească
    - sancțiunile impuse de UE sunt dure atât pentru ruși cât și pentru greci
    - Putin caută o soluție la problemele economice și la cele legate de securitate
    - grecii deși respectă sancțiunile UE caută "găuri” care să permită totuși exportul de produse agricole în Rusia
    - Putin o să viziteze și Athosul

În acest caz trebuia urmărit contextul în care Putin a făcut acea declarație și faptul că președintele Rusiei nu amenință și chiar este rezervat. O posibilă explicație pentru ceea ce se întâmplă este dată de un articol publicat pe site-ul chiazna.ro, care încearcă să lămurească unele aspecte a ceea ce ar trebui să înțeleagă locuitorii acestei țări.

”Românii trebuie să fie speriați și să se îndrepte cu brațele deschise către "prietenii din NATO”. Acesta este programul TV pentru următorii ani și aceasta este programarea formatorilor de opinii care va continua în pregătirea războiului împotriva Rusiei. Nu este întâmplător că s-a pornit deja în Ucraina și că NATO își trage trupe mai aproape de Moscova, nu pentru "protecția” noastră cât pentru subjugarea Rusiei, visul de decenii al americanilor și pornirea firească a oricărei super-puteri care dorește să își conserve statutul și să lovească în contra-candidați înainte de a ajunge prea periculoși, cum se întâmplă cu China.”, scrie site-ul chiazna.ro.