ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O imagine care face mai mult decât o mie de cuvinte. Și care demonstrează cum s-a schimbat, în doar opt luni, echilibrul pe scena politică internațională.

Este datată 25 aprilie 2016. În acea zi, la Hanovra, la summit-ul G5, Angela Merkel, Barack Obama, David Cameron, Francosi Hollande și Matteo Renzi, păreau cei mai puternici oameni ai planetei, in timp ce zâmbeau pentru fotografia de grup, la castelul Herrenahusen. 

După mai puțin de un an de la acel moment, surprins ca pentru eternitate, situația s-a schimbat radical. În decembrie 2016 doar unul dintre cei care formau această "chintă regală", care discuta destinele lumii, a rămas la putere. Cancelarul Germaniei. Ceilalți patru, rând pe rând, ies din scenă. În urma votului celor care i-au adus la putere.
 
Primul care a plecat a fost premierul David Cameron, la 23 iunie, după ce peste 50% dintre britanici au votat în favoarea Brexit-ului. Înfrângerea umilitoare pentru David Cameron a dus la demisia sa imediată.
Barack Obama nu a fost ejectat de americani, prin vot. Dar va părăsi Casa Albă  după cele două mandate. Și, mai ales, după victoria obținută de republicanul Donald Trump la alegerile din SUA, de luna trecută.

Președintele francez Francois Hollande a anunțat cu doar câteva zile in urmî că nu mai vrea un mandat la Elysee. O decizie istorică, fiind primul președinte al Franței care renunță să mai candideze.

Imaginea a devenit însă virală mai ales după referendumul din Italia, în care cetățenii italieni, printr-un NU majoritar la reforma constituțională propusă de premierul Matteo Renzi, au determinat demisia șefului Guvernului.