ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Ȋn închisoare pot fi soții împreună?” Era răspunsul pe care-l căuta pe google o lesbiană din Marea Britanie, în timp ce copilul partenerei sale de viață, pe care și ea îl adoptase, agoniza.   

Liam Fee a venit pe lume în august 2011, într-o familie heterosexuală. Patru luni mai târziu, mama lui, Rachel (31 ani), a plecat de acasă, pentru a forma un cuplu cu Nyomi Fee (29 ani). Ȋn primăvara anului următor, tatăl lui Liam a pierdut orice legătură cu fiul său, iar în iunie 2012, Rachel și Nyomi Fee și-au unit destinele, prin parteneriat civil. La 22 martie 2014, Liam a fost ucis cu o lovitură puternică în piept, care i-a rupt inima. Avea 2 ani și 7 luni. 

Au forțat un alt copil să ia crima asupra lui

Crescut într-o familie de lesbiene, Liam a avut o viață scurtă, plină de durere și de abuzuri repetate. Băiețelul fusese înscris la o creșă de stat și apoi la o grădiniță privată, iar angajații ambelor instituții au sesizat serviciile sociale din Marea Britanie, atunci când au observat pe corpul copilului, în mod repetat, vânătăi și zgârieturi. Cele două „mame” au susținut însă că băiețelul și le-a provocat singur, prin căzături sau lovindu-se accidental de pătuț. Și nimeni nu a luat vreo măsură.   

Mai mult decât atât, Rachel și Nyomi Fee au primit în plasament doi copii, de care ar fi trebuit să aibă grijă. Ambii erau băieți și aveau sub 14 ani. 

Ȋn ziua de 22 martie 2014, micuțul Liam a murit în împrejurări suspecte. Legiștii au constatat că el suferise o lovitură puternică în torace, care a provocat ruptura inimii. Iar asta nu era tot, la autopsie stabilindu-se și că, nu cu mult timp înaintea decesului, copilului îi fuseseră fracturate o mână și piciorul din șold.

Puse în fața probelor care dovedeau agresiunile fizice, cele două lesbiene au negat orice implicare, susținând că unul dintre cei doi băieții aflați în plasament ar fi de vină pentru moartea micuțului Liam. La început, băiatul și-a recunoscut vina și le-a spus polițiștilor că l-a „sugrumat” pe cel mic, punându-i mâinile peste gură. Ȋnsă Liam avea pe trup urmele unor agresiuni repetate și violente, așa că polițiștii au mers mai departe cu investigațiile și i-au audiat pe cei doi copii, separat, mai multe săptămâni la rând.

Astfel, băiatul care recunoscuse crima a mărturisit cum a fost forțat să facă asta. Nyomi Fee îl obligase chiar să-și bage pumnul în gura băiețelului, după ce acesta murise, pentru a lăsa urme de ADN care să-i confirme mărturisirea faptei.

Ȋn timpul audierilor, polițiștii au aflat toate grozăviile petrecute în casa celor două lesbiene.  
 
Legați, bătuți și ținuți sub dușuri reci 

Cei doi băieți care fusese plasați de serviciile sociale în îngrijirea lui Rachel și Nyomi Fee fuseseră supuși și ei unui tratament dureros și degradant. Copiii, au povestit în timpul procesului ce a urmat, toate chinurile prin care au trecut.

Judecătorul a început cu audierea tânărului acuzat pe nedrept de moartea lui Liam. Acesta a spus că nu era lăsat să meargă la toaletă în timpul nopții, și de aceea, uneori, își făcea nevoile în pat. Drept pedeapsă, era forțat să stea sub un duș din care curgea apă rece. Apoi, el a povestit cum a fost legat de o cușcă, pe timpul nopții, mâinile și picioarele fiindu-i prinse cu cabluri. Copilul a mai descris și modul în care era ținut, uneori, gol în acea cușcă, având mâinile legate la spate. 
În alte dăți, el era legat de un pat cu un cordon de capot și cu centuri. Același băiat a mai povestit și că odată a leșinat atunci când Rachel Fee și-a pus piciorul pe gâtul lui, ca să-l culce la podea. Ȋn timpul acelui atac, ea l-a și lovit.

Băiatul a povestit juraților cum a încercat să fugă de trei ori din acea casă, făcându-și chiar și o frânghie din fâșii de pansament, pentru a evada pe geam. „Am încercat să fug din cauza tratamentului rău”, a mărturisit băiatul, conform jurnaliștilor de la Daily Mail.

Apoi a fost rândul celui de-al doilea copil să declare, în fața juraților, că i se interzicea să meargă la toaletă noaptea și că primea dușuri reci „timp de 15 sau 20 de minute", în cazul în care făcea pe el în pat. Într-o zi, el a fost ținut toată ziua sub un duș rece, cu mici pauze, doar cât să se usuce. În interviurile video, băiatul a spus că cele două lesbiene l-au legat gol de un scaun și l-au lăsat singur toată noaptea, în întuneric, într-o cameră plină de cutii cu șerpi și șobolanii. Băiatul, care a mărturisit că îi este frică de întuneric, a declarat că printre șerpi era și un boa despre care lesbienele i-au spus că „mănâncă băieți obraznici”. El a declarat că „s-a simțit în pericol” cu cele două femei și că îi era mereu teamă că va fi pedepsit.

Cei doi copii au fost bătuți, jigniți, pedepsiți cu lipsa de hrană, imobilizați, obligați să mănânce excremente de câine. Unul dintre ei a fost forțat apoi să-și mănânce și propria vomă. Supus unui regim la fel brutal, micuțul Liam nu a avut șanse de supraviețuire. 

A lăsat copilul să moară, doar ca să nu sufere ea

Audiat în proces, un patolog pediatru a precizat că băiețelul de 2 ani a decedat după ce a suferit o ruptură de inimă cauzată un traumatism sever în zona toracelui. Lovitura i-a fost fatală, însă de departe ea nu a fost singura lovitură primită de Liam în timpul scurtei sale vieți.

Anatomopatologul a constatat fracturi la un braț și la șoldul băiatului, suferite în evenimente separate, în zilele dinaintea morții lui. Expertul a declarat instanței că a descoperit pe trupul micuțului peste 30 de leziuni externe, cele mai multe dintre ele asociate unui „traumatism contondent”. O abraziune și lacerații în zona cefei, echimoze pe gambe și coapse și leziuni externe în zona genitală. Legistul a arătat, de asemenea, că acel copil prezenta semne de neglijare, el având o greutate corporală mult prea mică pentru vârsta sa. 

Ȋnainte de moartea sa, Liam începuse să se interiorizeze, o altă dovadă a abuzului la care fusese spus de către cele două „mame”. Rachel și Nyomi Fee au susțint că Liam a avut autism, însă instanța a precizat că diagnosticul de autism pentru un copil cu vârsta sub 3 ani ar fi foarte neobișnuit și că el ar putea fi pus doar în cazuri extrem de grave. Martorii au declarat că vedeau copilul doar într-un cărucior, cu o pătură trasă peste cap, aparent menită să-l țină calm.

 

Nyomi Fee a admis în fața instanței că nu a dus copilul la spital, după ce a observat că acesta are piciorul rupt, pentru că s-a temut de reacția partenerei ei. Vreme de trei zile, timp în care copilul agoniza, ea a căutat însă pe Internet, folosindu-și smartphone-ul, răspunsuri pentru pentru „cum vei muri de la un șold rupt", relatează Daily Record. A vrut să știe și dacă există „morfină pentru copii”, „se va vindeca o fractură de șold de la sine?” și „pot să meargă soții la închisoare împreună?”.

Liam a fost „tratat” cu anagezice pentru durere, Calpol și ibuprofenul. Nyomi Fee a declarat că ea și partenera ei au avut o „opinii diferite” în legătură cu dusul copilului la spital și că mama lui Liam s-a temut că și-ar putea pierde fiul, datorită intervenției anterioare a celor de la asistența socială. Mai mult, ea a amenințat-o pe Nyomi Fee că va pune capăt relației lor, dacă aceasta va cere ajutor din exterior. „M-a amenințat că mă va părăsi și că nu-l mai văd niciodată (n.r. – pe Liam)”, a explicat Nyomi Fee. Ȋntrebată fiind „Te-ai gândit că ar putea să moară și nu ai făcut nimic?”, ea a răspuns, simplu: „Da.”

Membrii juriului au plâns, când acuzarea a prezentat un film cu trupul lui Liam. Înregistrarea a fost făcută de polițiști, la doar câteva ore după moartea copilului. Ȋn imagini apăreau fotografiile de familie de pe pereți și jucăriile împrăștiate prin casă. Dar mai apărea și Liam, culcat pe podeaua din camera lui, îmbrăcat în pijamale imprimate cu personaje de desene animate, cu o plapumă ce-l acoperea până la gât. Copilul părea că doarme. Iar jurații plângeau în timp ce urmăreau cum camera video coboară încet peste trupul său mort.


 
Nyomi Fee a spus instanței că l-a găsit pe Liam în cărucior, „lipsit de viață” și „foarte alb”, la o oră după ce l-ar fi lăsat singur în camera lui. Susține că a țipat la Rachel Fee, că l-a scos din scos din cărucior, că a sunat la 999 și că i-a făcut compresii toracice și respirație gură la gură, la indicațiile unui operator de urgență.

Probele au indicat însă că între descoperirea copilului mort și alertarea serviciilor de urgență, în jurul orei 20:00, a existat o întârziere semnificativă. Punând interesele personale mai presus decât viața băiatului, Rachel și Nyomi Fee au folosit acest timp pentru a demonta cușca improvizată pe care o folosiseră pentru încarcerarea celor doi băieți aflați în plasament.

Condamnate pentru uciderea lui Liam

Marți, 31 mai a.c., la Înalta Curte din Livingston, Rachel și Nyomi Fee au fost condamnate la închisoare pe viață pentru uciderea lui Liam. În plus, cele două au fost condamnate și pentru rele tratamente și neglijarea copilului încă din ianuarie 2012.

Jurații le-au declarat vinovate și pentru abuzurile suferite de ceilalți doi băieți.

Președintele Serviciului de Asistență Socială din Scoția, Elaine Torrance, a declarat, conform jurnaliștilor de la The Mirror, că moartea lui Liam este o „tragedie absolută” care a survenit unui „abuz profund șocant. Și mai rău este faptul că abuzul a fost realizat chiar de oamenii în care Liam ar fi putut să aibă cea mai mare încredere: mama lui și mama lui vitregă”. 

Două „mame”, și niciuna mamă.