ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de oameni au ieșit în stradă în Praga pentru manifestații pro și contra migranților. Protestatarii de extremă dreaptă s-au ciocnit cu oponenții de stânga.

Câteva sute de polițiști au fost trimiși pentru a separa cele doua tabere, care au aruncat una în cealaltă cu petarde și sticle, transmite AP.

Protestatarii pro-Pegida, care aveau pancarte pe care se putea citi „Nu imigrației – opriți merkelizarea", „Islamul nu este o religie, ci o ideologie fascistă", au adoptat „Declarația de la Praga”, în sprijinul asa-zisei miscari Fortareata Europa, în care se atrăgea atenția că o mie de ani de cultură occidentală pot fi pierduți în curând din cauza „cuceririi islamice a Europei". „Nu vom ceda Europa dușmanilor noștri", se scrie în documentul citat.

Tot la Praga, a avut loc și un protest anti-Pegida, la care au participat 400 de oameni care au pledat pentru solidaritate cu refugiații care caută protecție și o viață mai bună în Europa. „Dorim să luptăm împotriva xenofobiei tot mai mari din societatea ceha", a declarat un demonstrant, în timp ce alții purtau pancarte pe care scria „Ura nu rezolvă problemele" și "Refugiații sunt bineveniți".

Protestele au fost organizate la apelul mișcării islamofobe germane Pegida, sub sloganul „Fortăreața Europa". Presa din Germania a remarcat că mobilizarea nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor.