ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O puternică deflagrație s-a produs, luni seara, la finalul concertului susținut de Ariana Grande la Arena Manchester. Gruparea Stat Islamic a revendicat în urmă cu puțin timp atentatul terorist din Manchester, spunând că acesta reprezintă „doar începutul” atacurilor ISIS, anunță presa internațională. 
Suporterii ISIS au celebrat online pe tot parcursul nopții atentatul de la Manchester Arena.
 
ACTUALIZARE 18:00 Potrivit postului tv CBS, autorul atacului sinucigaș din Manchester este Salman Abedi, un bărbat în vârstă de 23 de ani care era în evidențele serviciilor secrete britanice

 Poliția din Manchester a anunțat că reținut două persoane după descinderi la o adrese din zonele Whalley Range și Fallowfield, unde a fost efectuată o explozie controlată, informează site-ul cotidianului Guardian.

„Poliția a efectuat acțiuni pe baza mandatelor, una la Whalley Range și la alta la Fallowfield, unde a avut loc o explozie controlată, în cadrul anchetei privind atacul îngrozitor de noapte trecută de la Manchester Arena", se afirmă într-un comunicat al autorităților.

Rețeaua teroristă Stat Islamic a revendicat, marți, atentatul comis la concertul din orașul britanic Manchester, soldat cu cel puțin 22 de morți și zeci de răniți, anunță Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

Donald Trump și Theresa May au avut o conversație telefonică în legătură cu atentatul din Manchester

Președintele american Donald Trump și premierul britanic Theresa May au avut, marți, o conversație telefonică în urma atacului terorist care a avut loc într-o sală de concerte din orașul Manchester, notează site-ul The Guardian.

Donald Trump și-a exprimat condoleanțele față de victimele atentatului.

„Președintele Donald J. Trump a vorbit în această dimineață, de la Ierusalim, cu premierul britanic Theresa May despre ceea ce pare un atac terorist în Manchester, Anglia. Cei doi lideri au convenit că acest atac - care a vizat copii și prietenii lor în cadrul unui eveniment distractiv - a fost în mod deosebit extrem, iresponsabil și depravat. Președintele a asigurat premierul de faptul că americanii sunt alături de cetățenii britanici, iar demersurile noastre nu vor fi abandonate sub amenințarea terorismului", se arată în comunicatul de la Washington.

Președintele american a oferit asistența Statelor Unite în investigația demarată de către autoritățile britanice.

„Președintele au oferit asistența Statelor Unite în investigația britanicilor și a pledat pentru continuarea luptei împotriva terorismului. Ambii lideri au lăudat curajul, rapiditatea și profesionalismul celor care au acționat pentru îngrijirea răniților și a familiilor acestora, precum și pentru aducerea în siguranță a persoanelor nevinovate. Președintele a precizat că abia așteaptă să discute cu premierul Theresa May în persoană, în această săptămână, despre modul în care ambele țări pot colabora cu aliații și partenerii globali pentru combaterea terorismului", este mesajul Casei Albe.

Donald Trump și Theresa May se vor întâlni în cadrul summitului G7 din Sicilia, care va avea loc în perioada 26-27 mai în orașul Taormina. 
 
 
ACTUALIZARE 15:54  Poliția britanică a anunțat marți că a reținut un bărbat suspectat de legături cu atentatul terorist  de la Manchester Arena, anunță site-ul BBC News. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 23 de ani, care a fost reținut în sudul orașului Manchester, în zona Chorlton.


ACTUALIZARE 13:57  Zeci de persoane fugeau marți dintr-un centru comercial din Manchester, potrivit unui fotoreporter Reuters. MartoriI au spus că au auzit o ''bubuitură'' la Centrul Arndale, care ar fi fost evacuat.

 
ACTUALIZARE 9:35 Ministerul Afacerilor Externe transmite că verifică în continuare dacă există români printre victimele exploziei produse pe Manchester Arena. Din informațiile de până acum, nu există români printre cei care au fost răniți în deflagrație.

„Este o anchetă care se desfășoară într-o manieră anevoiasă. Rămân valabile numerele de telefon la care rudele românilor din zona Manchester pot suna. Pe măsură ce vor apărea noi concluzii vi le vom comunica'”, a declarat, la Antena 3, purtătorul de cuvânt al MAE Paul Ciocoiu.


ACTUALIZARE 9:17 Mărturiile celor care au fost de față sunt cutremurătoare. ”A fost șocant. Am auzit o bubuitură incredibilă, apoi toată lumea a început să alerge spre noi urlând și plângând. Toată lumea ne-a călcat în picioare vrând să iasă afară. Eram șocată, nu știam ce s-a întâmplat. Toată lumea alerga și lumea ne tot călca”, a povestit Jessica, citată de BBC. Gary Walker din Leeds și soția lui se aflau la doar câțiva metri distanță și își așteptau fiicele să iasă de la concert.

Am auzit ultimul cântec, apoi s-a văzut o lumină extrem de puternică, apoi s-a auzit un zgomot și am văzut fum. Am simțit că mă doare un picior. M-am întors spre soția mea, iar ea mi-a spus: trebuie să mă întind. Ea are o rană la stomac și probabil un picior rupt. Eu am o rană la picior provocată de o schijă. Mă mir că am scăpat doar cu atât”, a povestit Gary.
 
ACTUALIZARE 9:00 Premierul Theresa May va prezida o reuniune COBRA, comitetul care gestionează crizele de securitate. Guvernul se va reuni de urgență marți dimineață, la ora locală 9.00. Potrivit unei surse din Partidul Conservator, formațiunea de guvernământ își suspendă campania electorală pentru alegerile generale din 8 iunie.

Explozia a avut loc în fața culoarelor de ieșire, la câteva minute după terminarea concertului. Primele informații indică un atac sinucigaș. Cele mai recente date indică cel puțin 22 de morți și 50 de răniți. 
 
Stadionul a fost rapid evacuat, iar victimele transportate spre spitalele din apropiere. Oamenii care locuiesc în zonă au oferit adăpost și mijloace de transport.
 
Poliția britanică a anunțat că tratează ca pe un atac terorist explozia produsă luni seara la sala de concerte Manchester Arena.
 
MAE român reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328;0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgență al misiunii diplomatice 0044 7738716335.

Potrivit indiciilor inițiale, ar putea fi vorba de un atentat sinucigaș, au declarat agenției Reuters doi oficiali americani, sub rezerva anonimatului. 

Poliția a făcut cunoscut că în zonă mai există un obiect suspect și că va efectua o explozie controlată la câteva zeci de metri de locul deflagrației ucigașe.