ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


2016 a fost anul în care trei milioane de români au semnat pentru modificarea Constituției, în vederea apărării familiei tradiționale. Un referendum pe această temă este așteptat în primăvară, dar, din nou, soarta lui rămâne la mâna decidenților politici. Bătălii importante au fost obținute anul trecut, de activiștii pro viață, din diverse colțuri ale lumii. 2017 se anunță la fel de greu pentru activiștii pro viață în confruntarea cu cei care încearcă să distrugă cultura vieții în numele așa zisei corectitudini politice.

În Elveția, în cantonul Berna s-a decis intezicerea predării teoriei genului în școli, fiind intezise toate temele legate de "perspectiva gender", (conform căreia genul poate fi contrapus sexului biologic), începând cu strategiile de formare profesională a programelor școlare și până la cele de formare a profesorilor.

În Irlanda de Nord, parlamentul a respins din nou o tentativă legislativă de relaxare a legislației restrictive cu privire la avort a acestei provincii britanice. Deși divizată pe criterii religioase și politice între 9 partide, Adunarea Națională a reușit să coalizeze o majoritate decisivă pentru respingerea celor două amendamente la legea cu privire la avort: unul care ar fi permis avortul în cazul copiilor cu anomalii letale (cu 59 de voturi la 40) și celălalt, în toate cazurile în care sarcina ar fi rezultatul unui viol (64-30).

Mississipi a devenit în aprilie 2016 al  patrulea stat american care a interzis avortul prin dezmembrarea fătului(una dintre practicile cele mai utilizate), grație aprobării unui proiect de lege care a trecut de Senat și de Cameră. Guvernatorul Phil Bryant a semnat acest act normativ, urmând astfel exemplul guvernatorilor din Virginia de Vest, Kansas și Oklahoma.

Tot în America, în Kentucky, funcționara devenită celebră în toată lumea, Kim Davis, și-a câștigat dreptatea în justiție. Funcționara ajunsă după gratii pentru că refuza să semneze actele de căsătorie ale cuplurilor de același sex, după ce Curtea Supremă a SUA decis să legalizeze mariajele gay la nivelul tuturor statelor americane, a fost eliberată, iar guvernatorul    Matt Bevin a semnat o lege care garantează angajaților obiecțiunea de conștiință. Adică angajații statului nu mai sunt obligați să semneze certificatele de căsătorie ale cuplurilor homosexuale dacă cred că asta contravine perceptelor lor creștine și morale.

În Africa de Sud, Curtea Supremă a anulat o sentință pro eutanasie, decisă de Înalta Curte, negând astfel leaglizarea sinuciderii asistate.

În Kîrghizistan, un referendum popular a decis introducerea în Constituție a unei prevederi conform căreia căsătoria este definită doar ca "uniunea dintre un bărbat și o femeie".

 
În Spania, în orașul Valencia, Tribunalul Superior de Justiție a declarat c a inadmisibil denunțul împotriva cardinalului Antonio Cañizares, arhiepiscopul orașului, acuzat de grupări feministe și ale comunității LGBT de "incitare la ură împotriva homosexualilor și lesbienelor", pentru că a criticat ideologia gender și o lege locală care permite minorilor să își schimbe sexul, chiar fără autorizația părinților. Judecătorii au decis că arhiepiscopul nu trebuie urmărit penal și că declarațiile sale nu constituie incitare la ură și nici nu sunt un delict penal.

În Arkansas, Curtea Supremă a emis o sentință prin care a decis că certificatele de naștere ale copiilor trebuie să aibă legătură cu părinții biologici, respingând astfel cazul ridicat de un cuplu de homosexuali, care cereau să fie trecuți ca părinți.

În Brazilia, asociațiile feministe, aliate cu Partidul Comunist și cel al Muncitorilor, condus de fosta președintă Dilma Rousseff, au suferit o înfrângere usturătoare. Ele nu au reușit să obțină, așa cum solicitau, crearea unei comisii parlamentare a femeilor, prin care doreau să introducă teroria de gen și așa zise drepturi sexuale și reproductive, adică avortul, în numele pretinsei lupte împotriva discriminării și violențelor asupra femeilor. Asociațiile pro viață au reușit să evite ca această comisie parlamentară să se ocupe de chestiunea avorturilor.

În Carolina de Sud, cu largă majoritate s-a aprobat interzicerea avorturilor atunci când sarcina este mai mare de 20 de săptămâni( pănă acum se practica până la 28 de săptămâni), doar dacă aceasta pune în pericol viața mamei. În plus, a fost demonstrată prezența "durerii fătului", lucru care a făcut ca alte 13 state  (Alabama, Arkansas, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Nebraska, North Carolina, North Dakota, Oklahoma, Texas, West Virginia și Wisconsin) să ia în calcul înăsprirea legii privind avortul.
 
Nu în ultimul rând, pe această listă se regăsește și România. La inițiativa Coaliției pentru Familie, Constituția poate fi modificată, pentru protejarea familiei, așa cum o cer cele peste trei milioane de români ce au semnat în acest sens. Demersul, fără precedent pentru societatea civilă, solicită  înlocuirea în art. 48, din Constituția României, a termenului "soți" cu sintagma "bărbat și femeie", așa încât aliniatul 1 al art. 48 să aibă în viitor următoarea formulare: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.