ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul procuror specializat în anchetarea crimelor de război, Carla Del Ponte, care în prezent anchetează pentru ONU conflictul din Siria, a salutat luni raidurile aeriene ale Rusiei împotriva "grupărilor teroriste" din această țară.

"În ansamblu, cred că intervenția Rusiei este un lucru bun, pentru că în sfârșit cineva atacă aceste grupări teroriste, Daesh (acronimul arab al organizației Stat Islamic), Frontul al-Nosra și altele asemănătoare", a declarat, pentru televiziunea publică elvețiană RTS, Carla Del Ponte, care a fost procurorul-șef al Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga, conform Agerpres.

Cu toate acestea, Del Ponte, care face parte din comisia de anchetă a ONU pe marginea crizei din Siria, a adăugat: "Aparent, din ceea ce se cunoaște, ei (rușii) nu prea fac distincție între teroriști și alții, iar din acest punct de vedere lucrurile nu mai stau atât de bine". 
 
Comentariile Carlei Del Ponte intervin în condițiile în care Rusia este acuzată de numeroase state occidentale că este cel puțin în parte responsabilă pentru eșecul discuțiilor ce trebuiau să înceapă săptămâna trecută și menite să pună capăt celor cinci ani de război din Siria. 

Moscova a lansat anul trecut, la solicitarea președintelui Bashar al-Assad, o campanie de bombardamente care ar viza, potrivit Rusiei, organizația Stat Islamic și alte grupări islamiste. Însă Occidentul acuză Moscova că vizează grupări mai moderate ale opoziției siriene, ucigând civili, acuzații pe care Rusia le califică drept 'absurde'. 

Carla Del Ponte, care înainte de a se ocupa de fosta Iugoslavie a anchetat asupra crimelor comise în Rwanda, a estimat că președintele Al-Assad ar trebui să participe la discuțiile de pace.