ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Distrugătorul american, USS Decatur, a navigat prin zona disputată din Marea Chinei de Sud, în ciuda protestelor din partea chineză care a acuzat că astfel de manevre sunt „ilegale și provocatoare".

Distrugătorul a trecut prin apropiere de Insulele Paracel care sunt contestate de mai multe state și se află de facto sub control chinez. În ciuda protestelor Chinei, americanii au afirmat că nu au comis nicio infracțiune deoarece au navigat prin ape internaționale.

„Această operațiune demonstrează țărilor limitrofe că nu pot ilegal să restricționeze dreptul de navigație, libertatea și legalitatea de utilizare a mării pe care Statele Unite și orice altă țară au dreptul să o folosească conform legii internaționale" a afirmat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă.

În ultimele trei operațiuni privind libertatea de navigație desfășurate în regiune, navele marinei americane au trecut la mai puțin de 12 mile pentru a provoca revendicările teritoriale ale Chinei ce sunt descris de Statele Unite și de aliați drept „excesive".

Potrivit ministerului chinez al Apărării, distrugătorul USS Decatur a fost urmărit de două vase în deplasarea sa pe lângă insule, care l-au avertizat să părăsească zona. Însă oficiali america susțin că trecerea s-a produs fără niciun incident și navă nu a fost escortată în niciun moment.