ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 31.05 ora 21:34 Moscova ripostează după ce guvernul de la Chișinău a expulzat 5 diplomați ruși. Un număr egal de reprezentanți ai Republicii Moldova au fost declarați persona non grata. Decizia Moscovei survine la două zile după ce Ministerul de Externe al Republicii Moldova a declarat persona non grata 5 diplomați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

În anunțul MAE rus se precizează că diplomații Ambasadei Republicii Moldova la Moscova trebuie să părăsească Rusia în termen de 3 zile, transmite portalul Sputnik, citat de Agerpres. 

Rusia și-a exprimat speranța că Republica Moldova își va da seama că acțiunile ei inamicale sunt „contraproductive”.
 
Știrea inițială
 
Cinci diplomați din Federația Rusă au fost declarați drept persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru Independent.md de ofițerul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ana Samson.
 
Conform sursei menționate, nu se știe nici cine sunt cei cinci diplomați, nici motivele pentru care MAE de la Chișinău a luat această decizie.

Reprezentanții Ambasadei Federației Ruse la Chișinău au refuzat să comenteze, susținând că programul de lucru s-a încheiat.
 
La scurt timp de la publicarea știrii în presa de la Chișinău, președintele Igor Dodon a reacționat pe pagina sa de Facebook:
„Guvernarea a comis un gest revoltător în raport cu partenerul nostru strategic Federatia Rusă. Astăzi i-a cerut ambasadorului ca 5 diplomați ruși să părăsească teritoriul Republicii Moldova în decurs de 72 de ore. Mă declar profund indignat de această ostilitate afișată a diplomației moldovenești și o condamn în mod categoric.
 
Înțeleg că eurounioniștii sunt deranjați de succesul înregistrat de Președinție în ultimele luni și au decis să recurgă la provocări directe, cu riscul să afecteze grav relațiile moldo-ruse.Înțeleg de asemenea că aceasta e probabil o comandă care vine din Occident, poate de peste ocean, din partea celor care sunt îngrijorați că între Președinția de la Chișinău și Kremlin în sfîrșit s-a creat un dialog constructiv și eficient.
 
Dar atenționez cu toată responsabilitatea această guvernare că ea a acceptat să se implice în jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxelles-ului și ale Washington-ului în regiune. Jocuri ale structurii militare NATO.
 
Nu cred că își dă seama cu ce preț face acest lucru și în ce situație dificilă și riscantă poate pune țara și poporul. Au făcut un gest urît, care nu va trece fără consecințe negative”, a scris președintele Dodon.

În urmă cu două luni premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu au trimis Moscovei o notă de protest în care se declarau îngrijorați de presiunile făcute asupra oficialilor moldoveni.