ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un individ - despre care se crede că ar fi atacatorul care a împușcat mortal vineri seară nouă persoane după care s-a sinucis lângă un centru comercial din Munchen (capitala Bavariei, sudul Germaniei) - este văzut spunând într-un video înregistrat cu telefonul mobil și difuzat de presa germană că a fost spitalizat pentru probleme psihice, transmite agenția DPA.

Poliția a anunțat că încearcă să verifice înregistrarea, difuzată la postul NTV.

Bărbatul despre care se crede a omorât 9 persoane vineri în capitala bavareză Munchen a fost filmat în timp ce avea un schimb furios de replici cu un martor de la un balcon, scrie The Guardian. 

În imaginile postate pe Twitter, presupusul atacator apare îmbrăcat în negru și se mișcă nervos pe etajul superios al unei parcări goale.

"Am fost spitalizat pentru probleme psihice. Sunt german. M-am născut în Germania", a declarat tânărul într-un video filmat de un localnic.

Poliția germană a informat că cercetează un cont de Facebook prin intermediul căruia atacatorul din Munchen ar fi putut invita mai mulți cunoscuți să vină la restaurantul McDonald's în care și-a început atacul.

De altfel, poliția a anunțat că tânărul germano-iranian, în vârstă de 18 ani, ar fi primit tratament psihiatric și că cel mai probabil a acționat singur și nu are legături cu gruparea teroristă Stat Islamic. În rucsacul găsit asupra lui, poliția a descoperit 300 de gloanțe.

După o percheziție în camera tânărului a fost exclusă legătura islamistă, a declarat șeful poliției din Munchen, Hubertus Andrae:

"Pe baza căutărilor, nu există nici un fel de indicii că ar exista o legătură cu Stat Islamic" sau cu chestiunea refugiaților, a spus Andrae într-o conferință de presă. El a adăugat că anchetatorii nu au nici un motiv să creadă că tânărul a avut complici și că acesta s-a născut și a crescut în apropiere de Munchen și a primit tratament psihiatric, potrivit Agerpres.

În schimb, poliția germană găsește "o legătură evidentă" între atacul comis de tânărul de 18 ani în Munchen și ucigașul norvegian Anders Behring Breivik. Vineri, Norvegia a marcat cinci ani de la atacul comis de Breivik, soldat cu 77 de morți. La locuința atacatorului au fost găsite tăieturi din ziare despre operațiuni ale poliției și o carte intitulată "Amok, de ce omoară tinerii", scrie EFE.

Presa locală mai notează că tânărul avea probleme la școală și era pasionat de jocurile video violente.