ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ca urmare a acordului, mișcarea de gherilă FARC se va transforma în partid politic și va participa la bătălii electorale, în locul celor armate de pe teritoriul controlat din 1964, potrivit The Guardian.

 Președintele Columbiei, Ca urmare a acordului, mișcarea de gherilă FARC se va transforma în partid politic și va participa la bătălii electorale, în locul celor armate de pe teritoriul controlat din 1964.au semnat luni un acord prin care s-a pus capăt unei jumătăți de secol de război, în care au murit un sfert de milion de oameni, transmite Reuters. Ei au folosit stilouri confecționate din cartușe, pe care era inscripționat „Gloanțele ne-au scris trecutul, educația - viitorul".upă patru ani de negocieri de pace în Cuba, șeful statului și Rodrigo Londono, zis și Timoleon Jimenez (de unde porecla Timoșenko), conducătorul Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC), și-au dat mâna pentru prima dată în țara lor, la Cartagena, în fața a sute de demnitari. Printre aceștia s-au numărat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, președintele cubanez Raul Castro, și secretarul de stat american John Kerry.

Istoria organizației a început cu o revoltă a țăranilor, a continuat cu traficul de cocaină și a avut, la apogeu, 20.000 de luptători. În prezent mai sunt 7000, care vor preda armele către ONU în termen de 180 de zile. Reintegrarea lor în societate constituie un motiv de îngrijorare pentru columbieni, dar majoritatea sunt încrezători că avantajele vor fi mai mari decât problemelor.


Uniunea Europeană a șters luni FARC de pe lista organizațiilor teroriste, iar Kerry a anunțat că și Statele Unite vor revizui statutul grupării. SUA au promis și ajutoare de 390 de milioane de dolari anul viitor, în sprijinul procesului de pace din Columbia.  Columbienii sunt chemați la urne duminică, pentru a ratifica acordul de pace. Sondajele indică o largă majoritate favorabilă.