ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comandourile israeliene au ucis joi șapte bărbați înarmați și doi civili într-un raid într-un oraș din Cisiordania ocupată, au declarat oficialii palestinieni, provocând temeri de noi explozii după cel mai mare număr de morți din ultimii ani de lupte, potrivit Reuters. 

Mediatorii ONU au declarat că se află în discuții cu Israelul și facțiunile palestiniene în speranța de a evita o escaladare a conflictului din Jenin, una dintre zonele din nordul Cisiordaniei care au cunoscut o intensificare a operațiunilor israeliene în ultimul an. Armata israeliană a declarat că a trimis forțe speciale în Jenin pentru a reține membri ai grupării armate Jihadul Islamic suspectați că au comis și planificat „multiple atacuri teroriste majore", împușcând mai mulți dintre ei după ce au deschis focul.

Organizația Jihadul Islamic a declarat că doi dintre oamenii săi au murit în timpul luptei în timpul raidului neobișnuit de agresiv asupra taberei de refugiați din Jenin, un bastion al militanților. Patru bărbați înarmați uciși au fost revendicați de Hamas, iar un altul de o aripă armată a facțiunii Fatah a președintelui palestinian Mahmoud Abbas. Ceilalți doi morți sunt un bărbat și o femeie bătrână civili, au declarat locuitorii din zonă.

Un purtător de cuvânt al lui Abbas, ale cărui discuții cu Israelul privind crearea unui stat palestinian, sponsorizate de SUA, s-au blocat în 2014, a condamnat crimele de la Jenin ca fiind un „masacru ... desfășurat pe fondul unei tăceri internaționale suspecte". În timpul confruntării care a durat trei ore, focuri de armă au răsunat pe străduțele înguste ale taberei, precum și explozii ocazionale ale unor bombe improvizate declanșate de militanți. Tinerii au aruncat cu pietre în vehiculele armatei. Nu s-au înregistrat victime israeliene. După ce trupele s-au retras, iar fumul și gazele lacrimogene au dispărut, civilii care se ținuseră la distanță au intrat în tabără pentru a verifica victimele. O clădire cu două etaje care fusese în centrul luptelor a fost distrusă grav.

Violențele au crescut de la o serie de atacuri de stradă letale ale palestinienilor în Israel în martie și aprilie. Blocajul diplomatic a contribuit la consolidarea sprijinului palestinian pentru Hamas și Jihadul Islamic, care refuză coexistența cu Israelul - unde noul guvern de dreapta dură al premierului Benjamin Netanyahu include membri care se opun unui stat palestinian. Un oficial al Jihadului Islamic a declarat pentru Reuters că grupul le-a spus mediatorilor internaționali să avertizeze Israelul că violențele de la Jenin „s-ar putea răspândi peste tot". Adjunctul șefului Hamas, Saleh Al-Arouri, a declarat că un răspuns armat „nu va dura mult".

Tor Wennesland, un mediator al ONU, a scris pe Twitter că este „angajat activ cu autoritățile israeliene și palestiniene pentru a detensiona tensiunile, a restabili calmul și a evita continuarea conflictului". Oficialii israelieni nu au dat niciun indiciu public că se află în discuții pentru armistițiu. Lăudând forțele israeliene pentru raidul din Jenin, ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir a declarat: „Orice terorist care încearcă să facă rău personalului nostru ar trebui să știe că sângele său este confiscat".

Potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, cel puțin 29 de palestinieni, inclusiv bărbați înarmați și civili, au fost uciși de forțele israeliene în Cisiordania de la 1 ianuarie.

VIDEO DE LA FUNERALII MARCAT DE TWITTER CU AVERTISMENT. Pentru vizionare apăsați pe View