ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană propune Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situației sistemului judiciar polonez.

„În pofida eforturilor repetate din ultimii doi ani pentru implicarea autorităților poloneze într-un dialog constructiv în cadrul reglementărilor privind statul de drept, Comisia Europeană a concluzionat astăzi că există un risc clar privind încălcarea normelor statului de drept în Polonia. Reformele judiciare din Polonia au avut ca efect trecerea sistemului judiciar sub controlul politic al majorității parlamentare. În lipsa independenței judiciare, apar serioase semne de întrebare privind aplicarea în mod eficient a legislației europene, de la protejarea investițiilor la recunoașterea reciprocă a deciziilor în domenii diverse, de genul disputelor privind custodia asupra copiilor și punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare", a anunțat miercuri Executivul Uniunii Europene.

„Prin urmare, Comisia Europeană propune Consiliului UE adoptarea unei decizii în virtutea Articolului 7(1) al Tratatului Uniunii Europene", precizează instituția.

„Tot astăzi, Comisia Europeană a emis o recomandare complementară, stabilind măsuri concrete pe care autoritățile poloneze le pot lua pentru a remedia actuala situație. Dacă autoritățile poloneze vor aplica recomandările, Comisia este pregătită, în consultări cu Parlamentul European și cu membrii Consiliului UE, să reanalizeze propunerea argumentată", subliniază instituția.

Decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de sancționare a Poloniei în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE „nu are nicio valoare", fiind motivată politic, acuză Partidul Lege și Justiție (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varșovia, informează agenția de presă PAP.

„Decizia UE nu are nicio valoare, este vorba de un aviz motivat doar de rațiuni politice", a reacționat Beata Mazurek, purtătorul de cuvânt al formațiunii Lege și Justiție, condusă de liderul conservator Jaroslaw Kackynski.