ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a confirmat că în Comisia Europeană se discută despre condiționarea acordării fondurilor europene de situația statului de drept în viitorul buget al UE, pentru 2021-2027, anunță europalibera.org.

Jourova a precizat că se dorește o definiție „foarte clară și foarte precisă” care să arate dacă sistemul judiciar dintr-un stat membru funcționează și dacă statul de drept este respectat. 

Polonia, prin ministrul adjunct de externe Konrad Szymanski, a declarat că inițiativa nu va fi susținută de țara sa, amintind că bugetul UE trebuie aprobat de toate statele membre. Pentru modificările la o serie de legi ale justiției, Comisia Europeană a deschis deja împotriva Poloniei procedura care în ultimă instanță ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Varșoviei.

Solicitat să comenteze aceste informații, ministrul adjunct polonez de Externe Konrad Szymanski a amintit că țara sa plătește în fiecare an pentru bugetul comunitar circa 4,8 miliarde de euro și prin urmare are aceleași drepturi ca oricare alt stat membru de a folosi instrumentele UE.

El a subliniat de asemenea că bugetul multianual al UE trebuie aprobat în unanimitate și a precizat că Polonia nu va accepta să se abuzeze de criteriul respectării statului de drept. „Polonia nu va accepta niciodată acțiuni discriminatorii împotriva altor state membre'', a mai spus adjunctul ministrului polonez de externe, care consideră demersul enunțat ca fiind ''ilegal din punctul de vedere al tratatelor europene'”, a afirmat oficialul de la Varșovia