ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană vrea să aplice sancțiuni de ordin financiar statelor care nu doresc să primească refugiați, conform cotelor obligatorii.
 
ACTUALIZARE 17.00 Comisia Europeană a propus, miercuri, un sistem permanent de distribuire a refugiaților în țările Uniunii Europene, statele putând refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitând în schimb contribuții de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat, informează Mediafax.
Comisia Europeană a publicat miercuri o propunere legislativă care prevede reformarea Sistemului Dublin, privind procedurile de azil. Propunerile prevăd activarea unui "mecanism echitabil" prin care cele 28 de state ale Uniunii Europene vor avea cote de primire a refugiaților.

Cotele vor fi stabilite în funcție de criterii precum numărul de locuitori și situația economică. În cazul în care un stat se va confrunta cu un aflux de solicitanți de azil cu 50 la sută mai mare decât cota stabilită, va putea distribui extracomunitarii în alte țări.

Un stat poate refuza refugiații timp de un an, dar va trebui să achite contribuții de 250.000 de euro pentru fiecare persoană refuzată.
Polonia, Ungaria și Cehia au anunțat, miercuri, că se opun inițiativei Comisiei Europene de creare a unui sistem permament de distribuire a imigranților pe bază de cote obligatorii.

În cadrul unui comunicat comun, Polonia, Ungaria și Cehia au respins inițiativa Comisiei Europene.

"Noua propunere nu are niciun sens, încalcă drepturile statelor membre UE", a acuzat ministrul polonez de Interne, Mariusz Blaszczak.



Comisia Europeană urmează să anunțe, cel mai probabil miercuri, sumele pe care trebuie să le plătească fiecare stat care s-a opus deciziei Bruxelles-ului de a reloca migranții. Conform BBC News, țările în cauză ar putea plăti o amendă de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat refuzat

Aceste amenzi, pretind oficialii de la Bruxeles, sunt menite a preveni încercarea anumitor state de a primi doar anumiți refugiați. De pildă, Polonia va fi nevoită sa plătească aproximativ 1,5 miliarde de euro în cazul în care refuza să aducă pe teritoriul său cei 6.200 de migranți, conform cotelor stabilite de Bruxelles. Executivul UE speră însă ca acordul recent încheiat cu Turcia, care pare să fi dus la o diminuare a numărului refugiaților, să mai detensioneze puțin situația încordată din sânul blocului comunitar.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban, a reafirmat sâmbătă, int-un interviu pentru Expresso, că UE nu poate forța Ungaria să accepte refugiați și nici nu are autoritatea de a amenda țări."UE nu este Uniunea Sovietică. Nimeni nu ne poate forța să facem ceva ce poporul ungar nu dorește", a spus premierul Orban, care susține că sistemul cotelor obligatorii impus de Bruxelees nu a fost bine primit încă de la început.

De altfel, Executivul de la Budapesta a anunțat ieri că referendumul pe tema cotelor de migranți, pe care Ungaria vrea să-l organizeze,  va avea loc cel mai probabil în septembrie sau octombrie. Curtea Supremă a Ungariei a aprobat inițiativa executivului condus de Viktor Orban, scrie Hungary Today. Întrebarea adresată electoratului va fi: ”Vreți ca Uniunea Europena să solicite relocarea obligatorie de cetățeni non-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului Ungariei?"