ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O coaliție formată din mai multe asociații ale consumatorilor din Italia a anunțat că a prezentat Comisiei Europene un denunț referitor la McDonald’s. Conform acuzațiilor, lanțul McDonald’s provoacă daune atât consumatorilor cât și concurenței de pe piața europeană prin practici inadecvate și criticabile.

În denunț se cere Comisiei Europene să declanșeze o anchetă în scandalul francizelor McDonald's din peninsulă, asociațiile susținând că anumite clauze contractuale încalcă flagrant principiile concurențiale din UE.

Potrivit site-ului Il Sole24.ore, lanțul american este acuzat că practică chirii de până la zece ori mai mari decât nivelul pieței, obligându-i pe viitorii proprietari ai francizelor să semneze contracte pe 20 de ani. "McDonald's exercită un control excesiv și disproporționat asupra francizaților săi prin implementarea unor condiții nejustificate care depășesc cerințele de protecție a sistemului, know-how-ului sau reputației", se spune în plângerea de 46 de pagini adresată Comisiei Europene.
 
Dacă legea UE antitrust va da dreptate asociațiilor italiene, multinaționala ar putea primi o amendă de până la 9 miliarde de dolari.
 
Comisia Europeană anchetează și o posibilă negociere a taxelor între gigantul american și autoritățile luxemburgheze. Investigația ar putea viza și un posibil abuz de poziție dominantă a multinaționalei.

Anul trecut, McDonald's a raportat venituri de 9,27 de miliarde de dolari din sistemul francizei de restaurant, adica o treime din veniturile totale ale companiei americane.