ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


42 de secunde. Atât a durat cuvântarea lui Donald Trump despre sistemul farmaceutic american sau „Big Pharma”, așa cum mai este cunoscut.

Nu a fost mult, dar cuvintele spuse de președintele ales al Americii în cele 42 de secunde, au provocat pierderi de peste 24,6 miliarde de dolari celor mai mari nouă companii pharma din SUA. În doar 20 de minute de la discursul lui Trump.

Iată ce a spus președintele american:

„Trebuie să facem astfel încât să se întoarcă industria farmaceutică[ unele companii au sediul în afara SUA pentru a nu plăti taxe -n.n]. Industria noastră farmaucetică a fost dezastruoasă. Pleacă în toate direcțiile. Ei ne produc medicamentele, dar în mare măsură, nu le mai produc aici. Și altă chestiune ce trebuie s-o facem este să creăm o nouă procedură de licitație pentru industria farmaceutică, pentru că ei scapă de crimă cu fața curată. Industria pharma are parte de mult lobby, de mulți lobby-iști, multă putere. Și există foarte puțină licitație pe medicamente. Suntem cel mai mare cumpărător de medicamente din lume și totuși nu avem proceduri de licitație corecte. Trebuie să începem să licităm, o să economisim miliarde de dolari într-o perioadă de timp”

Conform siteului Fortune, aceste cuvinte au fost suficiente pentru a produce pierderi semnificative în capitalizarea de piață a companiilor Johnson and Johnson, Pfizer, Merck, Amgen, AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Celgene și Eli Lilly.

Mai mult, fondul de tranzacționare SPDR S&P Biotech a căzut cu 4% în aceași perioadă, în timp indexul Nasdaq Biotechnology a înregistrat o cădere de 3%.

În termeni financiari, cele nouă companii înregistrau o capitalizare de peste 900 de miliarde de dolari înainte de discursul lui Trump, iar pierderea de 24,6 miliarde reprezintă aproximativ 3% din acea valoare.

Pe compania, acțiunile Celgene au scăzut cu 3,5%, ale Johnson and Johnso cu 1,61%, Bristol-Myers, în scădere 5.5%; Pfizer, regres de 2.75%; Merck, creștere de 1.67%; Amgen, scădere de 2.27%; AbbVie, scădere de 4.2%; Gilead, scădere de 2.3% și Eli Lilly, în scădere de  2.6%.