ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia pentru Căsătorie și Familie a Conferinței Episcopilor Catolici din Germania a ajuns prin consens la concluzia că homosexualitatea ar fi „o formă normală de predispoziție sexuală”, informează lifesitenews.com .

Doi prelați germani au mai susținut și că „Amoris Laetitia” (Bucuria Dragostei, lucrare a papei Francisc despre pastorația familiilor) învață că relațiile sexuale formate după divorț nu reprezintă nici păcate grave (contrar învățăturii lui Hristos despre adulter -n.r.), nici impedimente la Împărtășanie.

Conferința Episcopilor Catolici Germani a publicat, pe 5 decembrie, un comunicat de presă care detaliază rezultatele unei „consultări a experților pe subiectul Sexualitatea omului: cum să o discutăm științific-teologic și cum să o abordăm ecleziastic?”. 

Consultarea, care a inclus o masă rotundă cu episcopi, sexologi, specialiști în teologie morală și teologie dogmatică, specialiști în drept canonic, a avut loc la Berlin și s-a încheiat pe 4 decembrie. Evenimentul a coincis cu decizia episcopilor germani de a avea o cale sinodală proprie în cadrul Bisericii Catolice.

Conform comunicatului de presă, experții au căzut de acord că „sexualitatea umană cuprinde dimensiuni ale dorinței carnale, ale procreației și ale relațiilor”. Experții au convenit totodată că homosexualitatea este „la fel de normală” ca heterosexualitatea și că nici atracția sexuală nu ar trebui schimbată.

„A existat consens și asupra principiului că preferința sexuală a omului devine explicită la pubertate și îmbrățișează o orientare fie heterosexuală, fie homosexuală. Ambele țin de formele normale ale predispoziției sexuale, care nu pot și nu trebuie să fie schimbate cu ajutorul unei socializări specifice”, a relatat comunicatul de presă.

Acesta a dat statutul de normalitate conferit homosexualității drept motiv pentru care „orice formă de discriminare asupra persoanelor de orientare homosexuală trebuie respinsă”, învățătură despre care se spune că a fost cerută „de un timp încoace” de biroul didactic al bisericii catolice și a fost „subliniată în mod explicit de Papa Francisc” în lucrarea „Amoris Laetitia”.

Cu toate acestea, acordul la care s-a ajuns a avut limitele sale. Nu a existat consens asupra chestiunii dacă „interdicția magisterială asupra homosexualității practicate este încă actuală”. Totodată, experții nu au căzut de acord asupra chestiunii dacă atât persoanele căsătorite cât și cele necăsătorite ar avea îngăduința să utilizeze contraceptive artificiale.  

Pe de altă parte, Catehismul bisericii catolice din 1992 stipulează clar că actele homosexuale sunt „intrinsec deviante” și „contrare legii firii”, deoarece „despart actul sexual de darul vieții” și „nu provin dintr-o complementaritate afectivă și sexuală autentică”, prin urmare acestea „nu pot fi îngăduite în nici un caz”.
 
În biserica catolică din Germania pare să existe o răzvrătire la scară largă împotriva doctrinei perene bisericești pe teme de sexualitate, fapt manifestat inclusiv în rândul membrilor Conferinței Episcopilor din Germania. Insistența acestora de a ține propriul sinod sau de a urma propria „cale sinodală”, fără supervizarea Vaticanului, i-a îngrijorat pe catolicii germani mai tradiționali.

Cardinalul Walter Brandmüller, președinte emerit al Comitetului Pontifical pentru Științe Istorice, a avertizat că menținerea acestei linii - care pune sub semnul întrebării învățăturile bisericii asupra preoției masculine celibatice, homosexualității și căsătoriei - ar putea conduce spre o „biserică națională” fără „aproape nici o legătură cu Roma”. Potrivit cardinalului, aceasta ar reprezenta „cu certitudine calea cea mai sigură spre declinul final” al bisericii germane.