ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:30 Partidul Lege și Justiție (PiS) aflat la putere în Polonia a câștigat alegerile legislative de duminică și păstrează majoritatea absolută, cu 43,59% din voturi și 235 de locuri în Parlament, din 460, a anunțat Comisia electorală centrală poloneză, potrivit AFP, citată de Agerpres
 
ȘTIRE INIȚIALĂ Partidul Lege și Justiție a câștigat alegerile din Polonia, în alegerile parlamentare de duminică, obținând 43,6% din voturi, potrivit exit-pollurilor publicate după încheierea votului, la ora locală 9.00 p.m., relatează politico.eu.

Voturile atrase de partidul Lege și Justiție sunt cu mult mai multe comparativ cu cele obținute de Coaliția Civică, de 27,4%. La o distanță și mai mare se  află Stânga, o grupare care reunește partidele de stânga, cu 11,9%, conservatorii din Coaliția Poloneză, cu 9,6%, și partidul de dreapta Confederația, cu 6,4%.

Potrivit distribuirii provizorii a celor 460 de locuri din Seim, camera inferioară a Parlamentului, PiS ar dispune de 239 de locuri, suficiente pentru a forma o majoritate absolută. Coaliția civică ar obține 130 de locuri, Stânga 43, Coaliția Poloneză 34 și Confederația 13 locuri. Minoritatea germană are un loc.

În urmă cu patru ani, partidul conservator Lege și Justiție a obținut prima majoritate absolută din camera inferioară de la revenirea la democrație, în 1991.
 
Se pare însă că Partidul Lege și Justiție pare să fi câștigat acum cel mai mare procent de voturi de la restabilirea democrației în Polonia, în 1989, notează BBC.

Formațiunea va avea un mandat puternic pentru a-și continua programul social conservator. Formațiunea condusă de Kaczynski s-a angajat să continue reforma controversată a sistemului judiciar, în ciuda opoziției Comisiei Europene, care a susținut că independența judecătorilor este eliminată prin această reformă, iar „statul de drept este în pericol”.  O chestiune care nu a afectat deloc popularitatea partidului.
 
Succesul formațiunii conservatoare se datorează în bună parte și
măsurilor sociale precum creșterea alocației pentru copii, pensiile suplimentare anuale, scutirea de impozite pentru tinerii cu vârste sub 26 de ani și ridicarea venitului minim pe economie.