ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o liniște mediatică asurzitoare, creștinii din Franța suportă zi de zi atacurile asupra lăcașurilor lor de cult.
 
Trebuie tras un semnal de alarmă asupra tratării cu dublă măsură din partea presei și a autorităților a actelor de profanare a lăcașurilor de cult creștine, pe de o parte, și a moscheilor sau mormintelor evreiești, pe de alta. Relatări despre aceste evenimente grave au apărut, în cel mai bun caz, în presa cotidiană locală. Având în vedere indiferența autorităților publice, șansele de a afla cine sunt făptuitorii tind către zero.
 
Creștinofobia începe să devină ceva obișnuit și, din ce în ce mai des, rămâne nepedepsită. Domnesc liniștea totală a guvernanților, a presei, a asociaților antirasiste, care au reacționat, în schimb, prompt când a fost vorba despre fapte similare petrecute într-o moschee sau o sinagogă.
 
Președintele Republicii se pronunță doar împotriva actelor islamofobe și antisemite, fără însă să verse o lacrimă sau măcar să comenteze atunci când e vorba despre locuri sacre ale creștinismului, religia fondatoare a Franței.
 
Iată în cele ce urmează o listă actelor de creștinofobie petrecute la începutul anului trecut în Franța, în decurs de o lună și jumătate:

- în noaptea de 31 decembrie 2014 spre 1 ianuarie 2015, biserica din Cabourg (Calvados) a fost vandalizată.
- 1 ianuarie - statuile bisericii Notre-Dame din Bressuire au avut aceeași soartă. 
- În noaptea de 3 spre 4 ianuarie, au fost vandalizate, la Plouguernével (Côte d’Armor), biserica Sf. Petru și  Notre-Dame-La-Grand din Poitiers (Vienne). 
- Tot atunci, la Capestang (Hérault), vitraliile bisericii Sfântul Ștefan au fost distruse.
- Pe 7 ianuarie, actele de vandalism au ajuns la abația din Gaillac (Tarn) din sudul Franței și la biserica Saint-Hilaire din Rouillé (Vienne). 

- Pe 8 ianuarie, s-au înregistrat furturi și acte de vandalism la biserica Sf. Petru din Blagnac (Haute-Garonne). 
- Pe 10 ianuarie, în apropiere de Fontainebleau, capela bisericii din Barbizon a fost vandalizată, aceeași soartă având-o, la Agen (Lot-et-Garonne), biserica Notre-Dame-du-Bourg și Biserica Ortodoxă Română din Rennes (Ille-et-Vilaine), mâzgălită cu graffiti. Mai multe simboluri anti-creștine au fost desenate la intrarea în biserică.

- Noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2015 – biserica Notre-Dame din Saint-Maurice-de-Beynost (Ain), biserica parohială Notre-Dame de l’Assomption au fost victimele actelor de vandalism și ale unei tentative de incendiere.
- Pe 11 ianuarie, au fost profanate morminte creștine în Ryes (Calvados) și s-au înregistrat alte acte similare la Bessin. 

- Acte de vandalism au suferit și biserica Sf. Petru din Moissac (Tarn-et-Garonne), Notre-Dame de l’Assomption din Teil (Ardèche), pe 21 ianuarie. 
- Incendii, furturi, distrugeri, pereți acoperiți cu grafitti  - la biserica Sf. Maria Notre-Dame din Sumène (Gard), Notre-Dame din Vierzon și la biserica din Saint-Christophe-du-Bois (Maine-et-Loire). 
- Pe 29 ianuarie, pereții exteriori ai bisericii Sf. Ștefan, situată în Tours (Indre-et-Loire), au fost acoperiți cu mesaje anarhiste. 
 - Pe 30 ianuarie, o școală catolică  privată din Nancy (Meurthe-et-Moselle) a fost și ea mâzgălită cu graffiti. 

- Între 5 și 7 februarie, 20 de morminte au fost profanate la Sevran. 
- Pe 8 februarie, Notre-Dame de l’Assomption din Orgelet (Jura) a fost profanată.
- Între 6 și 8 februarie, cinci acte de profanare au fost constatate la Saint-Maurice din Neuville-les-Dames, Notre-Dame d’Ambronay, biserica Saint-Martin din Vonnas, Sf. Ștefan de Jujurieux și la Notre-Dame-des-Marais din Montluel, situate în departamentul Ain din estul Franței.

- Pe 10 februarie 2015, au fost comise furturi la biserica Saint-Saturnin din Pompignan (Gard), iar două zile mai târziu, pereții exteriori ai bisericii Saint-Jacques din Port Leucate (Aude) au fost acoperiți cu graffiti.